Edward Snowden, candidat a representar els estudiants a la Universitat de Glasgow

El responsable d'haver airejat l'espionatge massiu dels EEUU podria ser escollit representant dels estudiants en les eleccions del proper mes de febrer.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Edward Snowden.

Edward Snowden.

Edward Snowden, extreballador de l’Agència de Seguretat Nacional (NSA) dels Estats Units i responsable d’haver fet públic l’espionatge massiu de l’Administració nordamericana, és candidat a representant dels estudiants a la Universitat de Glasgow. Reclamat per la justicia dels Estats Units i refugiat a Rússia, Snowden té poques probabilitats d’acabar exercint el càrrec, si finalment és escollit, però tot i així un grup d’estudiants n’ha engegat una candidatura.

El cert és que aquesta figura de representant dels estudiants -en anglès, rector-, que només existeix a les quatre grans universitats escoceses (Saint Andrews, Glasgow, Edimburg i Aberdeen), s’ha convertit en molts casos en una figura simbòlica que no exerceix les seves funcions, però no deixa de tenir un pes cabdal en l’estructura d’aquestes institucions. Presideix les reunions del tribunal universitari -en anglès, court-, el principal organisme de govern de la universitat, i representa els interessos dels estudiants.

Això no ha impedit que en els darrers anys els càrrecs de representants d’estudiants de les quatre universitats en qüestió l’hagin ocupat famosos de tota mena, des de l’actor Brian Cox fins al còmic Stephen Fry o el tècnic nuclear Mordechai Vanuni, de perfil similar a Snowden per haver revelat secrets del progama nuclear d’Israel. En la majoria d’aquests casos, els elegits acaben delegant les seves funcions en un estudiant.

La votació serà el proper mes de febrer, i Snowden s’enfronta a tres candidatures més: la del ciclista i inventor escocès Graeme Obree; la de l’escriptor independentista Alan Bissett, i la del rector del mossèn Kelvin Holdswordth. Lubna Nowak, de l’equip de campanya d’Snowden, ha declarat a The Guardian: “Elegint Edward Snowden estem enviant un missatge clar, també al Govern, i és que no permetrem aquest tipus de vigilància massiva”.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*