Alemanya deixarà de finançar la recerca israeliana si els diners van als assentaments

El Govern d'Angela Merkel va més enllà dels acords Horitzó 2020 i aturarà l'aportació de fons també a les empreses d'alta tecnologia israeliana si estan en territori ocupat.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Angela Merkel.

Angela Merkel.

Alemanya condicionarà la renovació dels seus acords de cooperació científica amb Israel, així com l’aportació de fons a les empreses d’alta tecnologia israelianes, a que els diners no vagin destinats a empreses o entitats ubicades en assentaments a Cisjordània o Jerusalem Est. Així ho recollia aquest dijous el diari israelià Haaretz, que alerta que el gest alemany podria suposar un precedent per a la resta de països de la Unió Europea (UE).

L’acord Horitzó 2020 de cooperació científica, entre Israel i la UE, ja preveu que el finançament per a la recerca universitària no vagi a parar a assentaments en zona palestina. La diferència és que aquesta vegada Alemanya ha fet extensives les bases de l’acord a les seves relacions bilaterals amb Israel, i a més a més ha ampliat el condicionant a l’aportació regular de finançament que el Govern d’Angela Merkel destina a empreses d’alta tecnologia israelianes.

Els acords entre Alemanya i Israel en matèria de recerca i ciència es remonten a l’any 1970, i des de llavors s’han anat renovant amb regularitat. Així, el país germànic destina 3,4 milions d’euros a finançar projectes liderats per investigadors d’universitats alemanyes i israelianes.

Un dels principals desencadenants de la decisió presa per Alemanya ha estat la pressió de les seves pròpies universitats, que es neguen a col·laborar amb facultats i centres d’investigació ubicats a Cisjordània. És el cas d’un institut d’Ariel (Cisjordània), que es va convertir fa poc en universitat, i que ara no podrà optar a rebre finançament alemany, si Israel no vol posar en perill els acords científics entre els dos països.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*