Twournal, una revista acadèmica a través de Twitter

Una proposta provocadora busca crear una revista acadèmica, amb els criteris habituals de qualitat, que funcioni a través de Twitter, presentant la recerca de primera mà a l'usuari.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

twournal

Imatge del compte de Twitter de @TwournalOf

El diari anglès The Guardian publica aquesta setmana un article en el que Andy Miah, professor de bioètica i tecnologia emergent a la Universitat de l’Oest d’Escòcia, on planteja una proposta polèmica. Miah vol impulsar una revista acadèmica a Twitter, que mantingui el sistema de peer-review però alhora ofereixi els resultats de la recerca directament a les xarxes socials: Twournal, de Twitter i journal (revista acadèmica).

“Ens diuen constantment que els articles més piulats són més citats que aquells que són menys compartits a les xarxes socials. Sentim a parlar constantment de la mort de la impressió i la pinya al voltant de l’accés lliure. Per què no portar la teva feina directament a l’usuari i publicar-la a Twitter? I amb les mètriques dels articles cada cop més significants que les de les revistes, les mètriques de Twitter semblen un desenvolupament natural”, explica.

Miah explica que el seu projecte és en part provocació filosòfica i en part intervenció autèntica. Reivindica la interacció amb el públic que permet crear una comunitat al voltant de la recerca i planteja que fins i tot el procés de peer-review es podria donar a la xarxa.

Sobre el fet de reduir articles de 5.000 paraules en 140 caràcters, assegura que “la brevetat del format no determina el grau de veritat que pugui transmetre”. Per fer possible el nou format, diu que l’únic necessari és desenvolupar millors convencions per incloure més que ara en un tuit. “El Twournal ofereix un sistema diferent de revisar, publicar i avaluar els treballs que pot ser coherent amb la forma com s’està desenvolupant la nostra economia de l’atenció. Mentre el volum d’articles de revistes acadèmiques es duplica cada 20 anys, hem de tenir això molt en compte”, conclou.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*