Creix la recerca microfinançada

El microfinançament de projectes de recerca, com una alternativa a les fonts tradicionals de finançament, és una realitat creixent en alguns països. Als Estats Units la plataforma Experiment va fer possibles 85 projectes l'any passat.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Un projecte de recerca microfinançat amb Experiment

Un projecte de recerca microfinançat amb Experiment

Les vies habituals de finançament de la recerca plantegen cada cop més obstacles, tant econòmics com temàtics, exposa aquesta setmana Lucas Walsh, professor de la universitat de Monash, en un article al portal australià The Conversation. En aquest context, s’extén l’ús del crowdfunding o microfinançament, finançant els projectes de recerca a partir de petites aportacions de mecenes a través de la xarxa. La iniciativa amb més implantació es troba als Estats Units.

“Els projectes de recerca del Consell Australià de Recerca, tot i que prestigiosos, requereixen molt de temps i són molt competitius. En la categoria de ciències socials, del comportament i econòmiques, només el 23,2% de les 714 propostes considerades van ser exitoses el 2013”, explica Walsh.

Pel que fa a les vies de finançament alternatives, assegura que la recerca finançada pel govern es dirigeix a àrees o necessitats triades pel govern més que per l’investigador, així com quan és finançada per entitats sense ànim de lucre. En relació al finançament empresarial, Walsh recorda un cas en el que un acadèmic va haver de renunciar per conflicte d’interessos pel contracte de 15 milions de dòlars australians entre la universitat La Trobe i la companyia de vitamines Swisse Wellness.

Una alternativa en funcionament

Tot i que el microfinançament de la recerca comença ara a treure el cap a Australia, als Estats Units funciona una plataforma de microfinançament -similar a les de Goteo o Verkami existents a casa nostra per projectes molt diversos- per projectes de recerca: Experiment.

Al seu web, consideren que el sistema de finançament de la recerca està “trencat”: “Els principals finançadors del món són tan conservadors que financen menys del 15% de les propostes, i només les idees més òbvies”. Experiment es presenta com una plataforma per democratitzar la ciència.

El 2013 van finançar 85 projectes amb 10.000 donants i van enviar investigadors a 13 països arreu del món. Com es propi dels sistemes de crowdfunding, el projecte només es pot dur a terme si arriba a l’objectiu de finançament establert. Així busquen incentivar els investigadors a establir un pressupost ajustat i alhora només financen projectes que tinguin el pressupost necessari pel seu èxit.

A diferència d’altres plataformes, Experiment no reporta recompenses als micromecenes. “Creiem que el veritable valor de la recerca està en el procés i que els mecenes donen suport a la recerca per veure-la avançar”, expliquen. La plataforma fomenta que els investigadors informin periòdicament als donants sobre com avança la seva recerca.

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*