Meena, uns dibuixos contra la discriminació de les nenes a l’Àsia del sud

La sèrie protagonitzada per la jove Meena i impulsada per UNICEF ha ajudat a canviar en els darrers 14 anys la percepció envers les nenes en qüestions com l'escolarització, el matrimoni infantil o la dot.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Meena, un dibuix animat, canvia l'actitud de l'Àsia del sud envers les xiques

Meena, un dibuix animat, canvia l’actitud de l’Àsia del sud envers les xiques

El personatge de ficció Meena és la protagonista d’una sèrie de televisió de dibuixos animats que, promoguda per UNICEF, intenta canviar des de fa anys la percepció i el tractament que reben les joves i nenes als països de l’Àsia del sud, i que obstaculitzen el seu desenvolupament. El programa televisiu porta per nom Meena –com la protagonista-, i a través d’un format i una narració atractiva per als nens i nenes -capítols de 10 minuts- transmet missatges per aturar el casament d’infants, la pràctica de la dot, la higiene, l’escolarització de les nenes o, directament, la igualtat entre homes i dones.

El primer país en saber de l’existència de Meena va ser Bangla Desh, l’any 1993, quan la televisió nacional BTV va retransmetre una pel·lícula sobre la lluita de la jove -acompanyada com sempre pels seu germà Raju i el seu lloro Mithu- per accedir a l’escola.

“Des dels seus inicis fa 14 anys, Meena ha ensenyat milions de dones i noies el que poden aconseguir. Les històries són molt entretingudes i divertides, però a la vegada reflecteixen les realitats que les noies viuen a l’Àsia del sud”, defensen a UNICEF, tal com recull el portal Global Voices.

Naznin Rahman, mestressa de casa bengalí, resumeix al diari Daily Prothom Alo la importància de la figura de Meena. “La meva mare, que havia arribat a demanar dot pels seus fills grans, ha desenvolupat recentment una simpatia envers les noies. Ens vam adonar de com Meena l’havia influït, perquè no va demanar dot per al meu germà petit”, explica.

Una altra opinió és la de Shuvo Ankur, escrita al portal de notícies bengalí BDNews24.com: “Al principi, a les zones rurals les estudiants deixaven l’escola i acabaven treballant de criades, però la situació va variar després que es començara a emetre el programa de Meena. La seua intel·ligència es va fer popular i la negligència que patien les nenes dels països d’Àsia del sud va començar a desaparèixer lentament”.

La seva popularitat és tant elevada, sobretot a Bangdesh, que el dia 24 d’octubre és considerat el Meena Day, que serveix per reivindicar l’escolarització universal i de qualitat al país. La sèrie, a més, ja s’ha doblat a més de 30 llengües, i en alguns casos amplia els missatges de les seves històries a altres àmbits fora del gènere. El següent capítol, extret de Youtube, gira a l’entorn de l’alimentació.

http://youtu.be/l_lv-SMvLow

 

1 Comment on Meena, uns dibuixos contra la discriminació de les nenes a l’Àsia del sud

  1. Poriporton is the largest Bangladeshi’s leading bangla news portal, Get the latest news, breaking news, daily news, online news in bangladesh & worldwide. Visit the http://www.poriborton.com/

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*