La UE amaga amb vetar Suïssa de l’Erasmus+ i d’Horizon 2020 per les restriccions en immigració

La Unió Europea ha suspès les converses previstes amb el país helvètic sobre la seva participació en tots dos programes educatius, sobre mobilitat estudiantil i recerca.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

800px-Swiss.a320-200.hb-ijq.arp

Avió d’una aerolínia suïssa.

Un cop Suïssa va aprovar en referèndum diverses mesures per restringir l’entrada d’estrangers amb permís de residència i treball al país, algunes veus oficials de la Unió Europea ja van avançar que la decisió tindria conseqüències en seves relacions bilaterals. Doncs bé, The New York Times publica aquesta setmana un reportatge en el qual s’exposa que el resultat de la consulta afectarà els dos principals programes d’educació i recerca de l’entorn europeu: Erasmus+ (la millora del conegut programa Erasmus) i Horizon 2020, de fons destinats a la investigació.

La UE ha suspès les converses previstes amb Suïssa sobre la seva participació en tots dos programes. “De moment, les negociacions que haurien estès Horizon 2020 i Erasmus+ als investigadors i estudiants suïssos estan aturades”, explica Pia Ahrenkilde, portaveu de la Comissió Europea. En el cas d’Erasmus, Suïssa ja comptava amb aquestes ajudes -les universitats del país van acollir 3.000 estudiants estrangers per aquesta via; i una xifra similar de joves suïssos va sortir a estudiar per Europa dins aquest marc-, però ara la UE amenaça amb no incloure-la a Erasmus+.

En el cas de Horizon 2020, programa de fons per a la recerca a nivell europeu i que es va iniciar aquest mes de gener passat, estava previst que Suïssa hi prendria part, però ara ja no es dona per fet, segons el diari nord-americà.

La vicepresidenta de la Unió d’Estudiants Europeus, Elisabeth Gehrke, es mostrava molt dura amb les restriccions suïsses, que encara estan per concretar del tot. “Suïssa és a un pas d’aïllar els seus estudiants i acadèmics de la resta del món”.

Suïssa, que no forma part de a UE, té una relació particular amb l’organisme europeu. Fins ara mantenia amb la unió acords bilaterals de lliure moviment i comerç, d’educació i d’altres serveis. El referèndum contradiria algun d’aquests preceptes i, segons apunta el rotatiu d’EEUU, si això passés s’haurien de renegociar tots els acords existents.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*