Un milió de dòlars per al millor professor del món

La fundació de Bill Clinton presenta un premi al millor docent del món amb la intenció d'augmentar la reputació d'aquesta professió. El guardó tindrà com a patrocinador el gobernador de Dubai i entre el jurat hi haurà l'actor Kevin Spacey i la cantant Esperanza Spalding.

Pau Rodríguez
 
 

Bill Clinton, president de la fundació Varkey GEMS.

Bill Clinton, president de la fundació Varkey GEMS.

Una fundació presidida per Bill Clinton oferirà un milió de dòlars -o el que és el mateix, 718.000 euros- al millor professor del món. És el Premi Internacional al Docent de la Fundació Varkey GEMS, que lidera l’expresident dels Estats Units. Aquesta enorme quantitat de diners compensaria sens dubte la retallada salarial que ha patit qualsevol docent català.

Fora bromes, el guardó té com a objectiu col·locar la professió de mestre “en el lloc on els correspon com a professionals més respectats de la societat, amb la recompensa i commemoració adequades”, apunta Sunny Varkey, una de les fundadores de l’entitat. Per aconseguir-ho, se’ls ha acudit ni més ni menys que llançar un milió de dòlars a “un educador excepcional que hagi fet una contribució excepcional a la professió”, i l’activitat del qual “vagi més enllà de l’aula”.

El premi està relacionat amb l’estudi de la fundació Global Teacher Status Index, sobre va consideració que es dona al paper de mestre en 21 països diferents del món. Aquell informe concloïa que la reputació dels mestres generalment és equivalent a la de la resta de treballadors socials o a la d’un bibliotecari. Només a la Xina és equiparat al d’un metge.

Però un milió de dòlars per a un únic mestre servirà per a canviar aquesta percepció? “No es tracta de diners, sinó de treure a la llum milers d’històries de coratge i inspiració”, apunta Varkey, que afegeix: “Volem il·lusionar a nens de poblats remots, poblacions d’arreu del món perquè diguin: ‘Jo vull guanyar el premi!’. Quants nens volen ser estrelles de la tele? Doncs hem d’aconseguir que el seu objectiu sigui convertir-se en el millor mestre del món”. Agosarada proposta la de la fundació.

Però hi ha més elements que sobten a primera vista. D’entrada, el premi es concedeix sota el patrocini de sa Altesa Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, primer ministre dels Emirats Àrabs Units i gobernador de Dubai. El representant d’un país que encara incompleix els drets humans en matèria de tractament de les dones o dels treballadors immigrants no semblaria la persona més indicada per auspiciar aquest autoanomenat Premi Nobel de la docència.

També destaca la composició de l’Acadèmia del Premi Internacional del Docent, encarregada de seleccionar el guanyador d’entre 10 finalistes, que comptarà amb desenes d’experts. Entre ells s’hi descobreixen noms com el de l’actor Kevin Spacey o la cantant Esperanza Spalding. El protagonista de House of Cards i American Beauty, entre altres produccions, és també conegut segons la fundació pel seu paper com a mentor de joves estudiants i per les beques que ofereix a artistes emergents.

En qualsevol cas, tots els mestres d’arreu del món poden presentar la seva candidatura al web globalteacherprize.com abans del 31 d’agost. Ara bé, que ningú s’hi presenti amb la intenció de cobrar els diners i jubilar-se automaticament. La fundació posa com a condició que el docent segueixi exercint com a mínim cinc anys més.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*