Rússia: Tractes de favor en la indústria dels llibres de text

El govern ha reduït a la meitat els llibres de text autoritzats per a les escoles russes en benefici d'una editorial dirigida per un amic personal de Vladimir Putin i afincada en un paradís fiscal.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

"Aprèn judo amb Vladimir Putin", editat per Olma Media Group

“Aprèn judo amb Vladimir Putin”, editat per Olma Media Group

Els tractes de favors no es donen només en els grans sectors econòmics, sinó que també els podem trobar en sectors menors, com el dels llibres de text. En una sèrie de reportatges sobre Rússia, el New York Times denuncia que el nombre de llibres de text aprovats pels 14 milions d’escolars russos s’ha reduït a menys de la meitat. Llibres que s’han utilitzat durant anys, de cop es consideren inadequats, per motius variats que comparteixen, però, la tossuderia burocràtica.

I on es trobaria el tracte de favor? En que una editorial ha estat especialment beneficiada en aquest procés: Prosveshcheniye, o Il·lustració, se n’ha sortit de la tisorada pràcticament intocada, davant les crítiques d’editors que aposten per pedagogies més innovadores que han perdut la validesa d’un curs a l’altra. Al capdavant de la companyia s’hi ha posat recent a un amic de la infància i membre del cercle personal de Vladimir Putin, Arkady R. Rotenberg.

El rotatiu nord-americà, explica que la purga de llibres és la darrera maniobra del govern per entregar a Il·lustració el domini del mercat dels llibres de text. La que va ser la companyia pública i única proveïdora de llibres de text durant el règim socialista, es va privatitzar –després d’anys de resistència– el 2011, quan encara conservava un 30% del mercat. El procés de venda de la companyia al petit Olma Media Group va ser opac i dirigit pel govern de Putin, que és autor d’un llibre sobre judo publicat per l’editorial. Setmanes després, Olma va acabar en mans d’una societat en el paradís fiscal de Xipre i acaba posant Rotenberg al capdavant de l’editorial.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*