Pearson, quan l’empresa que elabora els exàmens et controla les xarxes socials

El gegant del negoci de l'educació Pearson admet que controla les xarxes socials per si es filtra informació dels seus examens, després que una mestra revelés com l'empresa va detectar una publicació a Twitter d'un alumne

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

CC by-sa Montecruz Foto (Flickr)

CC by-sa Montecruz Foto (Flickr)

Les alarmes van saltar als Estats Units amb el correu electrònic d’una mestra d’un institut de Nova Jersey, Elisabeth Jewett, que denunciava com el gegant editorial Pearson, també principal proveïdor dels exàmens estandaritzats al país nord-americà, va detectar i demanar que sancionessin un alumne del seu centre educatiu per haver penjat a Twitter una foto d’una de les proves elaborada per l’empresa. El correu de la mestra, que anava dirigit als seus companys tutors, es va filtrar al blog de Bob Braun’s Ledger, i la notícia s’ha estès com la pólvora entre mestres, famílies i mitjans de comunicació: Pearson controla les xarxes socials dels estudiants.

Així ho ha admès, de fet, la pròpia multinacional britànica, al·legant que es tracta d’una qüestió de “seguretat”. En un comunicat recent, que surt al pas de les denúncies, Pearson defensa que “quan les preguntes d’una prova o d’altres elements es publiquen a internet, incloses les xarxes socials, estem obligats a alertar els Estats de PARCC”, és a dir, els Estats que imparteixen aquest tipus examen. Si no, segons Pearson, no es donarien garanties a tots els estudiants i alumnes d’imparcialitat o rigor.

Per tant, un cop va detectar la informació a Twitter, Pearson va avisar el departament d’Ensenyament de Nova Jersey, que ràpidament es va posar en contacte amb l’institut per amonestar el jove filtrador. Tanmateix, la pregunta que es fan ara els docents de la regió és com ha localitzat l’empresa els tuits de l’estudiant, si no és controlant i monitoritzant l’ús de les xarxes socials dels joves.

Sindicats com l’American Federation of Teachers ja han fet un comunicat exigint a Pearson, d’entrada, que aturi aquesta activitat d’observació i, a més, que facili tota la informació sobre els seus contractes amb l’Administració i l’ús que fan de les dades. “La privacitat dels estudiants és una cosa seriosa. Hem de saber què està observant Pearson, què fan amb les dades i quins acords tenen amb els Estats per monitoritzar el que els nostres fills diuen”, sentencia la seva missiva.

La pregunta per resoldre l’entrellat seria si Pearson fa servir les bases de dades dels estudiants que realitzen els seus examens per rastrejar-los a les xarxes socials. Doncs bé, diversos funcionaris de l’Estat de Massachussets han confirmat al New York Times que el procediment de Pearson és detectar primer les publicacions i, tot seguit, comprovar si els seus autors són alumnes que estan fent les seves proves.

Pearson, el gegant de l’educació elabora els exàmens

Pearson PLC és l’empresa amb ànim de lucre que fa més negoci amb l’educació de tot el món. Es tracta d’un conglomerat multinacional de gran envergadura, que controla empreses tan potents com Penguin Random House –l’editorial més potent del planeta– o el grup de The Economist -la prestigiosa publicació d’informació econòmica–, per posar dos exemples.

Però no és precisament per això que preocupa les famílies nord-americanes, sinó perquè a més de ser el principal proveïdor de llibres de text i material escolar al país, en els darrers anys ha tancat contractes amb l’Administració per elaborar els exàmens estandaritzats que tan s’han anat expandint pels Estats Units darrerament. Per exemple, en el cas que ens ocupa de Nova Jersei, ha adquirit el compromís de facilitar aquestes proves, anomenades PARCC, per un contracte de 100 milions de dòlars.

Les proves PARCC (Partnership for Assessment of Readiness for College and Careers) són de matemàtiques i llengua sobretot, i serveixen per evaluar el nivell dels alumnes abans de la universitat. Com a Nova Jersei, Pearson proveeix d’aquests exàmens 12 Estats.

El 2013 els beneficis de Pearson, només amb el seu negoci en l’educació dels Estats Units, van ascendir a a 4,3 mil milions de dòlars.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*