La carta d’una estudiant al seu agressor anima a d’altres a revelar el seu cas

La publicació de la carta ha tingut un gran impacte a les xarxes socials, amb l'inici de la campanya #NotGuilty (No sóc culpable) per denunciar aquests abusos.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Ione Wells, en una imatge que va penjar a Twitter

Ione Wells, en una imatge que va penjar a Twitter

‘No sóc culpable. Aquesta és una carta oberta al meu agressor’. Així es titulava la carta que va publicar Ione Wells, estudiant d’Oxford, a la revista de la universitat. En ella hi relatava com un individu la va atacar i agredir violentament a la sortida del metro. “No sé res de tu, però sí que sé una cosa: no només em vas atacar a mi aquella nit. Sóc una filla, una amiga, una nòvia, alumna, cosina, veïna, l’empleada que serveix el cafè a tothom a la cafeteria de sota les vies. Has assaltat totes aquestes persones que formen la meva comunitat”, proclamava aquesta jove de 20 anys.

La publicació de la carta ha tingut un gran impacte a les xarxes socials, amb l’inici de la campanya #NotGuilty (No sóc culpable) per denunciar aquests abusos. I segons explicava l’editora de la revista a The Guardian, ja els han contactat tres estudiants més que volen donar el seu testimoni com a víctimes d’assetjament. De fet, ja ho avisava Wells al seu escrit: “La carta en realitat no és per tu [en referència a l’atacant], sinó per totes les víctimes d’assetjament sexual greu i per tots els membres de les seves comunitats”.

En una entrevista posterior a la BBC, Wells expressava què la va portar a escriure la carta: “Personalment vaig sentir que donant la cara i revelant la meva identitat podria animar altres noies a sentir-se empoderades i explicar el seu cas”. “Hi ha una cultura molt perillosa, que és la de culpar les víctimes, que molta gent acostuma a alimentar dient que no haurien d’haver anat per certs llocs a certa hora, o que no haurien d’haver portat certes peces de roba. Aquesta idea està més que equivocada”, sentenciava Wells.

L’assetjament a les universitats és una realitat assumida i combatuda en molts països. A Catalunya comença a sortir a la llum. Un estudi realitzat entre el 2006 i el 2008 en sis universitats espanyoles, coordinat des de la Universitat de Barcelona, va trobar que el 65% de les persones enquestades coneixien o havien patit alguna situació de violència de gènere en l’àmbit universitari. Però la xifra contrastava amb què la gran majoria no reconeixen com a violència de gènere situacions que estan tipificades com a tal.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*