Un documental reobre el debat de la segregació racial a les universitats sud-africanes

'Louister' dóna veu a 32 estudiant negres que expliquen la situació de discriminació que viuen a la Universitat de Stellenbosch.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

https://youtu.be/sF3rTBQTQk4

Amb la Constitució de 1994, Sud-àfrica posava punt final teòric al règim de l’apartheid, tanmateix a la societat i les institucions encara queden rastres de la discriminació racial. Això és el que denuncia Luister -“escolta” en afrikaner- a partir del testimoni de 32 estudiants negres de la Universitat de Stellenbosch. “Sento que és un error ser negre” etziba un jove només començar el documental.

L’èxit a les xarxes socials, amb més de 323.000 visites a Youtube d’ençà que es va estrenar el 20 d’agost, ha situat el tema al centre del debat públic i ha portat al Congrés Nacional Africà – actualment al govern- a qualificar la Universitat d’ “antiga defensa de la supremacia blanca”.

Dan Corner, l’autor, explica al ‘Daily Maverick’ que va decidir fer el documental després que un amic seu fos sancionat amb càrregues disciplinàries després de participar en una protesta en contra de les polítiques lingüístiques de la universitat que, segons ells, afavoreix la comunitat afrikaner. Descol·locat per aquest fet, va decidir posar-se en contacte amb estudiants negres perquè li expliquessin les experiències racistes que havien viscut.

El resultat són 35 minuts de testimonis que expressen com ser negre esdevé una barrera social. “Vas caminant i hi ha gent que es para i no es pot creure com una persona com jo ha pogut entrar en aquest espai” diu un jove. Un altre relata com la pressió social el portava a voler canviar els seus trets identitaris “al principi volia perdre el meu jo, semblar blanc”.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*