Turquia deté una quinzena d’acadèmics per signar un manifest que denunciava la situació dels kurds

Les autoritats turques detenen a més d'una quinzena d'estudiosos per firmar una petició sobre la campanya militar de l'Estat Turc en contra de militants kurds. La petició la van firmar més de 1000 acadèmics procedents de més de 80 universitats.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Recep Tayyip Erdogan / Wikimedia Commons

Recep Tayyip Erdogan / Wikimedia Commons

Les autoritats turques han detingut aquest divendres passat una almenys una quinzena d’acadèmics per haver signat un manifest on denuncien l’exèrcit turc per cometre “matances” en les seves operacions a diverses ciutats kurdes. La carta va encapçalada per l’eslògan No formarem part d’aquest crim i l’han firmat ja més d’un miler d’acadèmics procedents de més de 80 universitats del país.

Els acadèmics detinguts estan acusats d'”incitar a l’odi i a l’enemistat“, de “traicionar Turquia” i de “difondre propaganda contra el terrorisme” per haver firmat aquesta carta. En cas de ser processats, s’enfrontarien a entre un i cinc anys de presó.

Els professors defensen que els ciutadans kurds estan atrapats entre els enfrontaments de les forces de seguretat turques i les militants del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK).

El manifest va enfurismar el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, que aquest dimarts va denunciar als acadèmics i els va titllar de “traidors” i de posar en perill la seguretat nacional del país. Erdogan va defensar que aquestes peticions constaten erròniament que l’estat turc està cometent matances i va convidar a diversos estudiosos a visitar el sud-est de Turquia perquè  tinguin una visió real del què hi passa allà. Aquestes declaracions les va fer just després que aquest dilluns un cotxe bomba provoqués almenys 10 morts a Istambul, atemptat que el Govern ha atribuït a l’Estat Islàmic.

Aquestes detencions han encès una vegada més el debat a Turquía sobre la llibertat d’expressió. Per una banda, el primer ministre, Ahmet Davutoglu, ha declarat que aquest tipus de peticions no poden ser tolerades a l’empara la llibertat d’expressió. Però cada cop són més les veus crítiques que s’hi oposen.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*