Argentina apuja els sous dels mestres per evitar vagues a l’inici de curs

El nou president liberal cedeix davant les demandes dels docents per evitar el conflicte en la setmana que comença el curs

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Mauricio Macri, president de la nació d'Argentina / CC Wikimedia Commons Elza Fiuza/Agência Brasil

Mauricio Macri, president de la nació d’Argentina / cc by sa Elza Fiuza/Agência Brasil (Wikimedia Commons)

El Govern de l’Argentina ha augmentat en un 35% el sou dels mestres, cosa que ha permès que les classes per als més de 4 milions de nens i nenes d’Argentina hagi començat el dia programat a la capital. Tot i així encara hi ha vagues i manifestacions a altres localitats com Mendoza, Córdoba, Santa Cruz, entre altres, segons han publicat mitjans com El País.

Els sindicats de mestres han pressionat molt per aconseguir un augment de sol equiparable a la inflació anual del país, que ronda el 30%. El nou president, Mauricio Macri, i la governadora de Buenos Aires, Maria Eugenia Vidal, han acordat que el 25% de l’augment anirà a càrrec de la província de Buenos Aires i el 10% l’assumirà l’Estat. Aquesta és una xifra clau perquè podria marcar la tendència dels augments de sou per a altres sectors: cap altre gremi es conformarà amb menys.

El pacte entre els sindicats dels mestres i el govern argentí semblava impossible, però el partit liberal Propuesta Republicana, presidit per Macri, tenia com a objectiu prioritari evitar el seu primer conflicte amb els sindicats, històricament vinculats al peronisme, que ha quedat fora del Govern amb l’adéu de Cristina Fernández. Així paradoxalment Macri, ideològicament allunyat dels sindicats, ha aconseguit un inici de curs sense cap gran vaga, un fet insòlit en els últims anys. Des de l’any 2011, amb Daniel Scioli com a governador, les classes mai havien començat puntuals.

Pèrdua de la qualitat?

Des dels anys 60 Argentina havia ocupat posicions capdavanteres en matèria educativa a Llatinoamèrica, però avui la seva situació molt més modesta. Les escoles públiques ja no tenen el prestigi d’abans, segons els experts, i moltes famílies han optat per canviar d’escola els seus fills i portar-los a centres privats.

Tot i així, en els darrers anys Argentina ha aconseguit mèrits en combatre la desigualtat en educació i en extendre l’escolarització obligatòria. Això és degut, entre altres coses, a la inversió educativa que ha fet el país i les ajudes del govern per facilitar els llibres de text o fins i tot material informàtic als alumnes argentins.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*