Els estudiants francesos mantenen el pols amb el Govern malgrat les seves promeses

El govern francès proposa incrementar les beques universitàries i combatre la temporalitat dels joves per apaivagar la indignació del moviment Nuit Debout

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Imatge de les concentracions a París que han pres el nom de Nuit Debout / Foto: Stephane Burlot (Hans Lucas)

Imatge de les concentracions a París que han pres el nom de Nuit Debout / Foto: Stephane Burlot (Hans Lucas)

Els joves estudiants francesos fa setmanes que encapçalen la mobilització al seu país contra la reforma laboral, i malgrat les ofertes recents del Govern, sembla que continuaran dempeus, segons ha expressat aquest dilluns William Martinet, el president de la Unió Nacional dels Estudiants de França (UNEF), el principal sindicat d’estudiants francès. El líder sindical ha fet aquest anunci després de reunir-se aquest matí amb el primer ministre Manuel Valls, que li ha ofert una bateria de mesures, per valor d’uns 500 milions anuals, per combatre la precarietat laboral dels joves.

El Govern francès ha promès als sindicats d’estudiants que modificaran el projecte de reforma laboral, conegut com la llei El Khomri, per augmentar la taxació sobre els contractes temporals. Ha anunciat també una nova ajuda per aquells joves, entre 16 i 25 anys, que busquin feina i no disposin d’experiència laboral, un increment de les beques per a estudiants i una ajuda econòmica per pagar el lloguer, garantida a tots els menors de 30 anys. Però cap d’aquestes promeses ha calmat els ànims estudiantils.

Promeses per acabar amb la revolta?

Aquestes mesures no tenen com a objectiu “apaivagar la revolta, però sí respondre a les inquietuds profundes dels joves”, ha assegurat Manuel Valls, segons el diari Liberation. El primer ministre ha afegit, però, que no “pretén modificar la reforma laboral”, que actualment s’està tramitant a les comissions parlamentàries i que es debatrà al maig a l’Assemblea Nacional.
Mesures jeunes : “un cap important”, mais qui “ne lève pas tous les désaccords”

“Com que els joves hem aixecat el cap i ens hem manifestat, hem obtingut recompenses per millorar la seva inserció laboral i les seves condicions de vida”, ha afirmat William Martinet en declaracions recollides pel diari Le Monde. Tanmateix, ha recordat que aquestes mesures no resolen tots els desacords que tenen amb el Govern, “especialment sobre la reforma laboral”.

La plaça de la República, dempeus

Tota aquesta sèrie de promeses del Govern francès han arribat el mateix dia en què s’ha produït la temptativa més seriosa de la policia per impedir que els indignats francesos es reunissin a la plaça de la República. Des del 31 de març milers de persones, sobretot estudiants i joves empleats, ocupen cada tarda el centre de París. La mobilització, batejada com a #NuitDebout (Nit Dempeus), no ha deixat de créixer des de la seva aparició. Aquest moviment representa la culminació de les nombroses manifestacions d’estudiants en contra de la reforma laboral que es van succeir setmana rere setmana durant el mes de març. Es tracta de la onada més gran de protestes a la qual ha fet front el president François Hollande des de la seva arribada al poder el 2012.

Seguint l’exemple de la reforma laboral del PP i de les ‘Job Act’ del govern italià de Matteo Renzi, la llei El Khomri afavoreix la flexibilitat interna a les empreses i permet que aquestes puguin allargar les jornades laborals més enllà de les 35 hores de feina setmanal que indica la llei. Mesures que, segons els sindicats d’estudiants, incrementaran la precarietat laboral dels joves francesos, la majoria dels quals ja viuen immersos en una situació precària. El 87% dels contractes que es van signar l’any passat a França van ser de caràcter temporal.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*