Vaga infantil: famílies angleses fan boicot a les proves estandaritzades

En una carta dirigida a la ministra d'Educació, i que ja han signat quasi 40.000 famílies, el col·lectiu Let Our Kids Be Kids (deixeu que els nostres nens siguin nens) crida al boicot.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Escola pública del Regne Unit, classe de Segon de Primària / CC by SA woodleywonderworks (Flickr.com)

Escola pública del Regne Unit, classe de Segon de Primària / CC by SA woodleywonderworks (Flickr.com)

Aquest dimarts, 3 de maig, ha estat el Kid’s Strike, la vaga infantil que moltes famílies angleses han secundat per evidenciar el seu rebuig a les proves externes a les quals s’haurien de sotmetre els seus fills de 6 i 7 anys, les anomenades Sats (Standard Assessments Tests). En una carta dirigida a la ministra d’Educació, i que ja han signat quasi 40.000 famílies, el col·lectiu Let Our Kids Be Kids (deixeu que els nostres nens siguin nens) crida al boicot.

Malgrat les expectatives, però, aquesta primera vaga s’ha quedat en una xifra més aviat reduïta: han estat uns 1.000 alumnes, segons fonts oficials, els que no han anat aquest dimarts a classe per boicotejar les proves, tal com recull el Guardian.

“L’educació Primària hauria de servir per transmetre el gust per aprendre i desenvolupar habilitats socials a través del joc. Aquests exàmens estressen els nens… El currículum que se’ls requereix els reprimeix i els avorreix”, exposen els pares en la seva carta. “Els mestres fa anys que miren d’avaluar l’aprenentatge dels infants i tot i així el Govern veu la necessitat d’imposar testos elaborats externament amb una visió estreta de les assignatures que importen, i deixa poc o gens espai a l’aprenentatge individual o a la creativitat”, conclouen.

L’oposició a les avaluacions externes ha arribat a Anglaterra després que l’Administració hagi aprovat un currículum que famílies i experts consideren més exhaustiu i exigent que l’anterior. Les avaluacions externes a aquest currículum són les anomenades proves Sats. Està previst que la facin als 6-7 anys (aquest dimarts), als 10-11 i als 13-14, per avaluar el progrés dels estudiants. Els exàmens inclouen lectura, escriptura i matemàtiques.

Les famílies lamenten que aquestes avaluacions limiten el camp d’aprenentatge dels seus fills, i és que molts centres es veuen obligats a preparar els alumnes, inclús a edats tan primerenques com els 6 o 7 anys, per obtenir uns bons resultats que facin quedar bé als centres en les taules de resultats que es fan públiques arreu del país.

Des del Ministeri d’Educació defensen les proves i asseguren que són útils per elevar el nivell dels alumnes de cara obtenir el Certificat General d’Educació Secundària (GSCE, en les sigles angleses). “Hem actualitzat els tests per reflectir el nou currículum, més rigorós, que ha d’ajudar tots els alumnes a assolir el seu potencial més enllà de cada circumstància”, exposen des de l’Administració a la BBC. “Els tests ajuden als mestres a identificar les necessitats dels seus alumnes i als pares a tenir una idea de com van el seus fills”, afegeix.

Dels Estats Units a Catalunya, boicot a les proves externes

El boicot a les avaluacions estandaritzades no es circumscriu a Anglaterra. El moviment de famílies que es nega a dur els fills a classe el dia que se celebren aquests exàmens té molta potència als Estats Units, i ha agafat embranzida també a Catalunya arran de l’aprovació de la LOMCE, que preveu les seves pròpies proves externes a Tercer i Sisè de Primària i a Quart d’ESO i Segon de Batxillerat –en aquests dos últims casos en format revàlida–.

Als Estats Units l’impacte de la insubmissió varia en funció dels estats i les ciutats. El curs passat a Nova York més de 150.000 famílies van secundar el boicot. Això significa que en molts districtes escolars el percentatge d’alumnes que no va anar a classe el dia de les proves va superar el 25% –i en algunes escoles en concret, el 50%–.

A Catalunya van ser un miler de famílies les que van respondre a la crida de la Xarxa d’Escoles Insubmises (XEI) l’any passat pel que fa a les proves de competències bàsiques de Tercer de Primària, i aquest any el boicot s’ha tornat a repetir. Aquestes són unes avaluacions que es fan tots els alumnes d’aquesta etapa des de l’any 2008, però ara sota el paraigua de la LOMCE, un cas que es reproduirà aquest any també a Sisè de Primària, en les proves que previstes pels dies 4 i 5 de maig. La XEI també ha cridat a la insubmissió, malgrat que la Generalitat assegura que ells mantenen les avaluacions tal com les han fet sempre –a diferència del que preveu la LOMCE– i que en cap cas faran públics els resultats.

 

 

 

1 Comment on Vaga infantil: famílies angleses fan boicot a les proves estandaritzades

  1. Teresa Tendero Vázquez // 3 de Maig de 2016 a les 20:53 // Respon

    Gràcies per informar-nos que no estem soles. Totes som Una. Gràcies per compartir.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*