40 anys de Soweto: la gran revolta estudiantil contra l’apartheid sud-africà

El 16 de juny de 1976 una protesta estudiantil va ser un punt d'inflexió per al declivi del model de segregació racial establert al país. La policia va matar almenys 176 joves negres.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Hector-Pieterson1

La imatge d’Hector Peterson mort en braços d’un estudiant va donar la volta al món. El seu autor és el fotoperiodista as captured Sam Nzima

La imatge d’un jove sud-africà carregant el cos inert d’Hector Pieterson, un adolescent de 13 anys mort a trets per la policia prop del seu institut, l’Orlando West High School de la localitat de Soweto, va donar la volta al món. Va ser -i segueix sent- un dels símbols del principal aixecament estudiantil contra l’apartheid de Sud-àfrica, que va acabar brutalment reprimit per la policia, amb almenys 176 joves morts en poc menys de 48 hores. Aquest dijous, 16 de juny, es commemoren els 40 anys d’aquella protesta que va tenir lloc el juny de 1976, i que per a molts va ser un punt d’inflexió per al declivi del model de segregació racial establert al país.

Unes 400 persones van participar aquest dissabte en la cerimònia de commemoriació dels fets, en la qual hi va prendre part el president Jacob Zuma. També hi van ser presents alguns dels qui van protagonitzar la protesta, així com l’associació de militars sud-africans. Els que es van negar a participar en l’acte van ser alguns dels policies que van provocar la matança. Ho recull en una crònica el Daily Mail.

La sublevació estudiantil tenia en el seu origen una ordre del Govern que ampliava la presència de l’afrikaans com a llengua vehicular als instituts, un idioma considerat per la majoria de negres sud-africans com “la llengua de l’opressor”, en paraules de Desmond Tutu. El Govern volia reforçar el coneixement d’aquesta llengua entre la població negra i, de pas, arraconava la llengua nativa.

Uns 20.000 estudiants van sortir aquell 16 de juny al carrer, en unes protestes que comptaven amb el suport del Black Consciousness Movement i que hores després es reproduïrien en altres localitats del país, amb participació no només d’estudiants sinó també de treballadors. Però la repressió que van patir els joves de Soweto, de bon començament, va ser brutal, amb intervenció policial amb armes de foc i gasos lacrimògens. La xifra oficial de morts va ser de 176, tot i que alguns van elevar el nombre a més de 600.

Al llarg de l’any 76 els estudiants van protagonitzar més manifestacions arreu de Sud-àfrica, algunes d’elles amb víctimes mortals, però cap tant sonada com la de Soweto, sobretot pel que fa a la repressió. El 19 de juny l’ONU va aprovar una resolució condemnant els fets. Actualment a Sud-àfrica el dia 16 de juny ha quedat registrat com el Dia de la Joventut i és una jornada festiva.

Ha acabat l’apartheid? La lluita estudiantil

40 anys després, han caigut definitivament els murs de la segregació racial? És una pregunta que es formulen molts sud-africans, sobretot perquè el país està immers novament en un escenari de protestes estudiantils. Aquest cop es tracta d’un moviment universitari que es rebel·la contra els preus de les matrícules, que deixen molts fills de famílies pobres, la majoria negres, fora de l’educació superior. En alguns mitjans, com el New York Times o la BBC, fan una aproximació a les similituds dels dos moviments.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*