Erdogan suspèn desenes de milers de mestres i ordena la dimissió dels degans d’universitats

La purga iniciada per Erdogan després del cop d'Estat fallit arriba a l'educació. El president de Turquia ha suspès milers d'empleats del Ministeri d'Educació perquè sospita que estan vinculats al moviment de Fethullah Gülen

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Recep Tayyip Erdogan / Wikimedia Commons

Recep Tayyip Erdogan / Wikimedia Commons

Les represàlies empreses pel president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, contra els suposats instigadors del cop d’Estat fallit de divendres han arribat al sector educatiu. El Govern turc ha suspès de feina fins a 15.200 empleats del Ministeri d’Educació i h revocat la llicència de 21.000 mestres d’institucions privades. En paral·lel, ha instat els degans d’universitat del país, 1.577 en total, a que abandonin el seu càrrec. A tots ells els acusa de formar part de la xarxa d’afins a Fethullah Gülen, l’home a qui Erdogan assenyala com el responsable de l’alçament militar. 

“A partir d’avui, 15.200 empleats públics, tant a les ciutats com a les províncies, han sigut suspesos del seu seu servei i se’ls inicia una investigació”, ha expressat el Ministeri en un comunicat citat per l’agència turca Anadolu. “El nostre Ministeri ha dut a terme una feina respecte als empleats públics vinculats a FETÖ”, unes sigles que fan referència a la xarxa de seguidors de Gülen.

La purga es vol estendre també a les universitats. El Consell d’Educació Superior de Turquia ha demanat la dimissió dels 1.577 degans de les universitats del país (1.176 d’universitats públiques i 401 de privades). Aquesta decisió podria suposar a la pràctica el seu acomiadament, segons han recollit diversos mitjans de comunicació.

Aquestes represàlies  se sumen a les realitzades en els últims dies entre funcionaris de Justícia o d’Interior. Més de 2.700 jutges i fiscals i més de 8.500 policies han estat detinguts des de divendres.

Gülen i la xarxa d’escoles (també als EUA)

No és casualitat que Erdogan hagi depurat milers de professors. És de domini públic que un dels pilars sobre els quals se sustenta el moviment que impulsa Gülen és l’educació. El gulenisme compta amb xarxes d’escoles que, en total, es calcula que escolaritzen prop de 2 milions d’alumnes en diferents països. No només a Turquia, sinó també al Paquistan o als Estats Units. Mitjans com Vox o The Atlantic han explicat que només als EUA hi ha almenys 120 escoles charter –privades amb finançament públic– vinculades a Gülen, algunes d’elles investigades per irregularitats.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*