VÍDEO | El discurs d’una estudiant de 16 anys sobre les ocupacions d’escoles sacseja el Brasil

Les paraules d'Ana Júlia, de 16 anys, davant l'assemblea de Paraná commouen un país que compta amb més de 1.000 escoles ocupades contra les reformes de la dreta.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

https://www.youtube.com/watch?v=oY7DMbZ8B9Y

Els estudiants que protagonitzen ocupacions en més de 1.000 escoles públiques del Brasil en contra de la reforma educativa del nou govern, de Michel Temer, han rebut una alenada d’aire amb el discurs de l’estudiant Ana Júlia Ribeiro, de només 16 anys, davant l’Assemblea Legislativa de Paraná, un dels estats on la protesta ha arrelat amb més força. L’al·locució de la jove ha resultat viral a les xarxes socials, fins al punt que ha rebut elogis fins i tot de l’expresident Lula da Silva.

“La nostra única bandera és l’educació”, proclama Ana Júlia davant els representants polítics, als quals retreu que hagin titllat els estudiants que participen en les protestes “d’adoctrinats”. “És un insult als estudiants”, els retreu la jove, que defensa davant seu que el que estan fent milers d’alumnes brasilers és lluitar “per les generacions futures”.

La movilització estudiantil brasilera tornat a prendre força després que s’hagi aprovat una esmena a la Constitució per restringir la despesa pública del país en els propers 20 anys, cosa que, denuncien, “congelarà” les partides destinades a educació. A això se li sumen altres polèmiques reformes empreses pel nou govern de Temer, com la que limita els ensenyaments de filosofia i sociologia.

Aquí els estudiants hi veuen un atac al “pensament crític”, en paraules d’Ana Júlia, que emmarca aquesta reforma en programes com el d’Escola Sem Partido (escola sense partits), que des del Govern preveu eradicar els discursos polítics entre el professorat. La mesura és considerada pels estudiants com una excusa per censurar la reflexió i la crítica a les aules. “Escola Sem Partido és una escola sense sense sentit crític, una escola racista, una escola homòfoba”, clama l’estudiant entre aplaudiments.

El moment més crític del discurs arriba al final, quan Ana Júlia es refereix a la mort per apunyalament d’un estudiant, Lucas Mora, durant una ocupació, en unes circumstàncies encara no esclarides, però que han aprofitat alguns polítics per declarar que les ocupacions són problemàtiques. “He estat a la vetlla d’en Lucas i cap de vostès no hi era”, llança l’estudiant, que acusa els polítics presents de tenir les mans tacades de sang, fet que li val l’amonestació per part del president de l’Assemblea, que amenaça de tancar la sessió. “Demano disculpes”, respon Ana Júlia, “però l’Estatut ens diu que els infants i adolescents són responsabilitat de les famílies, de la societat i de l’Estat”.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*