Denuncien dues joguines que poden recopilar informació dels teus fills

La joguina té un sistema de detecció de veu per respondre a lea peticions dels nens cercant informació a internet. Però el que critiquen les associacions de consumidors és que també la nina pregunta coses als infants, algunes de molt personals

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

La nina MyFriendCayla / CC by-sa Alienpalien (Wikimedia Commons)

La nina MyFriendCayla / CC by-sa Alienpalien (Wikimedia Commons)

Ningú podria sospitar que dos simpàtiques joguines podrien recopilar informació sobre els nens i nenes que hi juguen, però es el que podria estar passant amb la nina My Friend Cayla i el robot i-Que Intelligent Robot, de la companyia nord-americana Genesis Toys. Associacions de consumidors i per la privacitat han denunciat recentment aquestes joguines perquè incorporen un sistema de reconeixement de veu, necessari per a interactuar, que recull la informació que els infants li transmeten, i que a més l’acaba gestionant no el fabricant de les joguines, sinó l’empresa externa que proveeix aquest software, Nuance Company.

Mitjans de comunicació com la cadena CBS s’han fet ressò d’aquesta denuncia, a la vegada que han recollit la versió de l’empresa, que assegura que no utilitza o ven les dades amb finalitats de màrqueting o publicitat, tal com temen les associacions demandants. Així i tot, Claire Gartland, directora del Consumer Privacy Project, reclama que es retirin les joguines de les botigues “immediatament”. “Aquestes joguines normalitzen la vigilància als nens”, sentencia. A Espanya My Friend Cayla es pot adquirir en alguns establiments, segons el diari El País.

Les dues joguines duen incorporats un micròfon i un altaveu, i van acompanyades d’una aplicació mòbil –que s’acostumen a descarregar els pares i mares–, per a la quals es demana accés al dispositiu en qüestió. L’objectiu és que la joguina pugui respondre a les peticions dels nens i nenes cercant informació a internet. Però el que critiquen les associacions de consumidors és que també la nina pregunta coses als infants, algunes de molt personals: els demana que acabin frases sobre els noms de membres de la família, on viuen o a quina escola van, segons la CBS.

Fins i tot els denunciants manifesten que, entre les respostes de la nina My Friend Cayla, hi hauria un excés de referències a Disney, en una forma de publicitat encoberta “difícil de detectar” en edats tan petites. Per tot plegat creuen que aquestes joguines vulneren presumptament la llei, que procura molts límits sobre la col·lecta de dades entre menors de 13 anys.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*