La meitat dels pares voldrien una feina menys estressant per dedicar-se millor als fills

Fins i tot un 38% estaria disposat a acceptar una reducció de sou amb l’objectiu de deixar més espai a la convivència a la llar.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Pare i filla / CC by-sa jenny downing (Flickr)

Pare i filla / CC by-sa jenny downing (Flickr)

¿Què en pensen els pares de la conciliació entre feina i família? La meitat d’ells (el 47%) preferirien reduir el nivell d’estrès de les seves feines per poder dedicar-se amb més atenció a cuidar dels fills. Fins i tot un 38% estaria disposat a acceptar una reducció de sou amb l’objectiu de deixar més espai a la convivència a la llar. El percentatge augmenta com més joves són els progenitors. Aquestes són algunes de les conclusions a què han arribat al Regne Unit a partir de l’estudi The Modern Family Index 2017, que ha enquestat 2.750 pares i mares i del qual s’han fet ressò mitjans com el diari Guardian.

Els autors de l’estudi assenyalen que els pares se senten cada cop més responsabilitzats per la cura dels fills. Molts asseguren estar disposats a fer sacrificis laborals, un plantejament atribuït fins ara sobretot a les dones com a expressió de les desigualtats de gènere en el món del treball. Així doncs, el 69% dels pares afirma, abans d’agafar una nova feina, tindria en compte com afecta la cura dels fills.

L’estudi constata també que, per a moltes famílies, segueix sent un problema plantejar les qüestions de conciliació familiar a la feina, davant els seus superiors. El 41% assegura que alguna vegada ha mentit a la feina per poder conciliar millor les necessitats de casa, i el percentatge és més elevat en el cas dels pares que de les mares (44% i 37%, respectivament). Això entronca amb la idea, recollida també a l’informe, que els homes tenen solen tenir més dificultats a la feina a l’hora de demanar permisos o flexibilitzar horaris per poder dedicar-se més als fills.

“Els estudis mostren que els pares a la feina se senten desplaçats de l’accés a oportunitats de flexibilització del treball, pel fet que els seus caps assumeixen que són ells els qui sostenen la família”, exposa Sarah Jackson, director de Working Families. L’altra cara d’aquesta desigualtat és la que afecta a les dones: “Els estudis també demostren que les mares que treballen de manera flexible, a mitja jornada, acaben sent marginades o rebaixades de categoria”, afegeix Jackson.

L’estudi posa el focus en altres aspectes de la conciliació que sovint no es tenen en compte. Per exemple, recull com el 72% de pares i mares ha d’acabar algun tipus de feina a casa fora de l’horari laboral. Un terç assegura que el volum d’hores laborals acaba afectant negativament la seva relació de parella, i una quarta part afirma que això també desencadena discussions amb els seus fills.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*