Un multimilionari xinès llança el premi més ben dotat del món de l’educació: 4 milions de dòlars

Es tracta del Yidan Prize, que compta amb dos guardons: un d’ells destinat a projectes de recerca del camp educatiu, i l’altre a iniciatives innovadores que “abordin els reptes més importants de l’educació”

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

Charles Chen Yidan / Yidanprize.org

Chen Yidan / Yidanprize.org

Chen Yidan, el multimilionari fundador de la companyia d’internet xinesa Tencent, ha posat un premi per a la recerca i les pràctiques educatives innovadores que ha resultat ser el més ben dotat econòmicament del món. Es tracta del Yidan Prize, que compta amb dos guardons: un d’ells destinat a projectes de recerca del camp educatiu, i l’altre a iniciatives innovadores que “abordin els reptes més importants de l’educació”. Cadascun d’ells rebrà 3,9 milions de dòlars.

En els últims anys han proliferat els premis gairebé milionaris destinats a mestres i centres educatius. Fins ara el més ben donat era el Global Teacher Prize, l’autoanomenat Premi Nobel de l’Educació, que atorga 1 milió de dòlars al millor docent del món. El convoca la Varkey Foundation, impulsada per Bill Clinton, i actualment es troba en la seva tercera edició (amb el professor youtuber David Calle entre els seus cinquanta finalistes). L’altre gran premi mediàtic del sector, el WISE Prize for education –finançat per la Qatar Foundation–, otorga 500 milions de dòlars a projectes innovadors d’arreu del món.

Chen Yidan està aquests dies de gira per Europa, segons recull la BBC, per explicar els detalls del projecte, que busquen propostes innovadores i sostenibles en el temps, amb impacte sobre les estructures educatives. És per això que, de la dotació total del premi, la meitat haurà d’anar destinada a ampliar els projectes i recerques guardonats. El termini per presentar-s’hi acaba al març, i al setembre es coneixeran els guanyadors.

Com en el cas de Bill Gates, Chen Yidan ha abandonat recentment la seva activitat al capdavant de l’empresa que el va fer ric per dedicar-se a projectes filantròpics, en el seu cas d’educació. Va posar en marxa la universitat privada Wuhan College amb un model educatiu que se centrés més en el desenvolupament personal –en contraposició al sistema xinès basat en la superació d’exàmens estandaritzats–, però insatisfet perquè no arribava a tota la població, ha optat ara pel premi Yidan Prize per afavorir projectes d’arreu del planeta.

¿Però estem segurs que aquests premis tan generosos són la millor estratègia per fer aflorar canvis educatius? Al reportatge que publica la BBC alguns experts ho posen en dubte.

1 Comment on Un multimilionari xinès llança el premi més ben dotat del món de l’educació: 4 milions de dòlars

  1. A Activitum creiem que seria millor destinar quantitats més petites a impulsar projectes més locals que funcionin i donar-los una empenta per crèixer. Tants diners haurien de ser per un projecte a nivell nacional o internacional… així ajuden només a una organització…
    Per altra banda és bo que cada vegada es doni més importancia a l’educació amb premis i reconeixements!

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*