El Canadà aspira a tenir mig milió d’estudiants estrangers i concedir-los la ciutadania

El Govern canadenc aspira a atreure d’aquí a 10 anys fins a mig milió d’universitaris internacionals. ¿El motiu? Fer reflotar la demografia del país, molt envellida, amb ciutadans altament qualificats.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 

University of Fraser Valley / CC by-sa Rick Collins Photographer – UFV (Flickr)

A les universitats del Canadà, un dels països desenvolupats amb més immigració de tot el planeta, hi ha actualment 350.000 estudiants que procedeixen d’altres països. És ni més ni menys que l’1% de la població total del país. Així i tot, el Govern canadenc aspira a atreure d’aquí a 10 anys fins a mig milió d’universitaris internacionals. ¿El motiu? Fer reflotar la demografia del país, molt envellida, amb ciutadans altament qualificats. Ho detalla aquest reportatge al New York Times.

Per aconseguir-ho, el Govern del Canadà facilitarà l’accés a la ciutadania dels estudiants nouvinguts. Un projecte de llei preveu que la meitat del temps que passen fent colzes al país compti en el procés d’accedir a la nacionalitat. Un estudi publicat recentment mostrava, de fet, com més de la meitat dels universitaris estrangers tenen la intenció de convertir-se en el futur en canadencs.

Aquesta estratègia de país no està exempta de polèmica. En una societat amb un 20% de població d’origen immigrant –es preveu que sigui del 30% l’any 2030–, alguns ciutadans s’han queixat que el Govern atorga prioritat als estrangers en l’accés a la universitat, atès que les taxes que paguen són més elevades que les dels estudiants nacionals –cosa que serveix, de pas, per finançar millor el sistema–.

En universitats de prestigi com la McGill University, de Montreal, la població estrangera ja és del 25%. En províncies com British Columbia arriba al 18%. La majoria d’ells provenen de països asiàtics, principalment la Xina.

I mentrestant… Trump

Encara que no tant com el Canadà, els Estats Units també són un país que importa universitaris: en el seu cas suposen poc més d’un milió de joves (el 31% de la Xina, el 15% de l’Índia). Amb l’arribada de Donal Trump a la Casa Blanca, tanmateix, aquesta tradició es podria veure lleugerament truncada, almenys per part d’estudiants de països musulmans que tenen ara l’accés vetat al país.

El més afectat seria l’Iran. L’any 2015-2016 va enviar als Estats Units més de 12.000 estudiants, molts més que tota la resta de paísos vetats junts. De l’Iraq, Líbia, Somàlia, el Sudan, Síria i Iemen en van sortir uns 2.000 estudiants. Així en dona constància en un reportatge el diari The Atlantic. També han mostrat la seva preocupació els universitaris que ja estan actualment als Estats Units. Es podria donar el cas que no els deixin tornar a entrar a nord-amèrica en cas que viatgin a casa seva a visitar, per exemple, un familiar que estigui malalt.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*