Canvi a la Selectivitat de 2017: en l’examen de modalitat es redueixen les assignatures per escollir

L'altre canvi de les PAU serà la incorporació de la nova normativa ortogràfica i gramatical de l'IEC, tot i que durant quatre anys s'acceptarà també l'anterior.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Imatge de les PAU 2017 / © Sandra Lázaro

Les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) del curs actual incorporaran una modificació respecte de les anteriors edicions. Dels cinc exàmens obligatoris que tot estudiant ha de fer, en canviarà un: el de modalitat. Fins ara, en aquest cas els estudiants podien escollir entre una vintena de matèries. Ara, només podran fer-ho entre quatre: Matemàtiques II, Llatí II, Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials i Història i Fonaments d’Art II, molt encarades a cadascuna de les especialitats de Batxillerat. 

Aquest canvi ajusta la popularment coneguda com a Selectivitat al model plantejat pel Ministeri d’Educació al desembre, que renunciava a la revàlida per mantenir un sistema d’accés a la universitat molt similar a l’actual –tot i que amb modificacions com aquesta–. El Consell Interunivesitari de Catalunya (CIC) considera que el retrocés de l’Estat quant a la implantació de la LOMCE “ha acostat” la seva prova al “posicionament de Catalunya”, motiu pel qual ja tindria sentit assumir aquest canvi en la tria de l’examen de modalitat, perquè no afecta al conjunt de “l’estructura de convocatòries anteriors”.

La resta de l’estructura de les proves es manté intacta. En la seva fase obligatòria, al marge del canvi en aquest examen, la resta de proves –quatre– seran les mateixes que fins ara: de forma obligatòria tothom s’haurà d’enfrontar-se a Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera, i Història o Història de la filosofia. Pel que fa a la fase específica –la que serveix per apujar nota–, els estudiants seguiran tenint l’opció d’examinar-se de fins a tres exercicis que responen a assignatures de modalitat de segon curs de la seva especialitat.

La ponderació de les qualificacions per accedir a la universitat també serà la mateixa: la mitjana de Batxillerat comptarà un 60% i la nota de les PAU, un 40%. En aquesta última caldrà obtenir un 4 de perquè faci mitjana amb l’altra part.

La nova normativa de l’IEC, fins d’aquí a quatre anys

L’altre canvi important de cara a les proves de l’actual curs és la incorporació de les novetats ortogràfiques i gramaticals que incorpora la nova normativa de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), la més coneguda de les quals ha estat la retirada d’alguns accents diacrítics. Per tranquil·litzar els estudiants, la Generalitat deixa clar que “la pauta de correció admetrà com a bones” tant les solucions de la normativa anterior com les de l’actual. De fet, aquesta “dualitat” es mantindrà fins l’any 2020.

1 Comment on Canvi a la Selectivitat de 2017: en l’examen de modalitat es redueixen les assignatures per escollir

  1. És vergonyós canviar les regles de joc a quatre mesos vista i més quan la normativa del Ministerio es va signar el 22 de desembre!!! No ens mereixem tenir cap de les dues administracions educatives…. o potser sí?
    Dijous passat jo personalment vaig sentir com, a la xerrada al professorat de batxillerat durant la jornada de portes obertes de la UAB, es va dir: NO HI HAURÀ CAP CANVI, PODEU ESTAR TRANQUILS. Un assistent a la xerrada va trucar a l’oficina de les PAU i li van dir: NO HI HAURÀ CAP CANVI.
    En resum, una presa de pèl a la república bananera on vivim.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*