CCOO critica la incertesa per al futur dels estudis de segona oportunitat

La LOMCE elimina els PQPI i el sindicat denuncia que encara no coneixen les característiques de la FP bàsica que els hauré de substituir el curs vinent.

João França
 
 
 

Una de les conseqüències de l’aprovació de la LOMCE és l’eliminació dels PQPI, els programes de qualificació professional que permetien als estudiants que no es graduaven a l’ESO seguir formant-se. Aquests programes seran substituïts per la Formació Professional Bàsica, però des de CCOO han expressat aquest dilluns la seva preocupació perquè no disposen de cap informació sobre com seran aquests cursos que començaran al setembre.

Montse Ros, secretària general de la Federació d’Educació de CCOO, ha reclamat que el govern català no apliqui aquestes mesures, “perquè no tenim temps per aplicar-ho abans que comenci el curs”, i legisli per protegir el model actual.

Ros ha remarcat que el canvi també afectaria el professorat amb una gran reorganització, ja que la nova formació demana docents amb una formació específica. Tindran un perfil tècnic per la part professional i un perfil de ciències naturals o de geografia i història per a les competències bàsiques, explica Carles Martínez, representant del sindicat al Consell de la Formació Professional. A més, Ros afegeix que les exigències de la Unió Europea haurien de portar més estudiants a aquest sistema, i per tant caldria ampliar el cos del professorat.

A la cua d’Europa en titulats de grau mitjà

Tot i que, segons les dades del 2011, Espanya es troba en la mitjana de l’OCDE pel que fa a nombre titulats superiors, els que no arriben a aquest nivell tampoc passen del nivell d’educació bàsica. Segons les dades de l’organització, un 46% de la població no supera l’educació obligatòria.

Pel que fa a l’abandonament prematur dels estudis, la taxa a Catalunya és del 24%, mentre a la UE és del 12,7%. L’objectiu fixat per la UE per al 2020 és haver reduït l’abandonament fins al 15%, i per això des de CCOO preveuen un augment de les places.

“En aquest moment si els joves no estudien és perquè no troben uns estudis. Cada any hi ha unes 18.000 persones en la llista d’espera de FB i 8.000 en les escoles d’adults”, assegura Montse Ros. I conclou que “l’abandonament prematur dels estudis baixarà tant com places es puguin oferir”.

Crítiques a la FP bàsica

Tot i valorar positivament algunes innovacions del programa, com el fet que duri dos anys i no un com durava el PQPI, des de CCOO són molt crítics amb la FP bàsica. “Volem que l’alumnat que no pugui acabar l’ESO tingui oportunitat per seguir formant-se, però a partir dels 16 anys, amb ràtio de 15 estudiants per classe”, reclama Ros.

El sindicat critica el fet que la LOMCE obri la porta a que els estudiants puguin passar de la ESO a la FP bàsica des de 2n d’ESO, quan poden tenir només 14 anys, i reclamen que segueixin els estudis obligatoris fins els 16. Mostren preocupació davant l’augment de les ràtios, de 15 dels PQPI a 30 de la FP bàsica, i sobretot al fet que no aporti la titulació de graduat en ESO. Eduard Requena, responsable de FP de la Federació d’Ensenyament de CCOO, remarca que els estudiants de la FP bàsica podran presentar-se a les revàlides de la ESO, però tindran “poques opcions d’èxit” per no haver finalitzat els estudis.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*