Comença una ‘setmana de lluita’ amb tancades a diverses escoles i instituts

L'Assemblea de Treballadors de l'Educació Pública de les Comarques de Barcelona es va presentar divendres passat amb l'anunci d'una "setmana de lluita" que tindrà lloc entre avui i divendres 8, per reclamar que la Generalitat reverteixi les retallades en educació que es van aplicar a partir de 2010.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Presentació de les mobilitzacions a l’Escola Montseny | Foto: @treballadoresed

Al llarg d’aquesta setmana es faran tancades a escoles i instituts d’Esplugues de Llobregat, Badalona, Sant Martí Sarroca, Olesa de Montserrrat, Sitges, Sabadell i Barcelona. Les tancades començaran després de l’horari lectiu i es perllongaran durant la tarda o la nit dependent de cada centre, i culminaran divendres amb una tancada unitària i durant tota la nit a l’escola Montseny de Vallcarca, el mateix centre escollit per anunciar les mobilitzacions, que compten amb el suport dels sindicats USTEC, COS i CGT, així com de la FAPAC.

“El discurs oficial -diu un comunicat de l’assemblea- redueix la problemàtica de l’escola pública a les metodologies i la suposada manca de motivació dels docents. Des de l’assemblea volem recordar que en tot aquest període de retallades, som els i les treballadores les que hem mantingut la qualitat de l’educació pública dedicant un sobreesforç, i assumint una sobrecàrrega de feina a causa de la falta de personal, fent més hores i treballant amb aules massificades”.

Segons Jordi Gil, un dels portaveus de l’assemblea, aquesta va néixer davant “la falta de resposta del departament d’Educació a les reclamacions del sector, que van motivar la vaga del 29 de novembre”. Les seves reivindicacions, doncs, coincideixen amb les dels sindicats que van convocar aquella vaga. En termes econòmics, es basen en un estudi de la Fundació Bofill i la Unesco segons el qual el sistema educatiu hauria de rebre 1.500 milions d’euros més per situar la inversió pública en educació en la mitjana espanyola.

1. Restabliment de l’horari lectiu anterior a les retallades: 23 hores a Primària i 18 hores a Secundària.
2. Retorn a l’horari de permanència del professorat de Secundària: 24 hores.
3. Reducció de les ràtios: màxim 20 alumnes a Primària i 25 a Secundària.
4. Conversió dels contrarestar d’1/3 de jornada a 1/2.
5. Increment del personal de suport a l’alumnat per atendre la diversitat.
6. Retorn al caràcter lectiu de les 2 h de reducció a majors de 55 anys.
7. Recuperació de poder adquisitiu.
8. Consolidació del lloc de treball del personal interí.
9. Manteniment de l’FP pública i a Ensenyament.
10. Retirada del Decret de Plantilles.
11. Retorn de la inversió a les Escoles Bressol i Llars d’Infants.
12. Internalització de tot el personal dels centres educatius públics: monitores, vetlladores, educadores i personal de serveis.

Convocatòria de vaga general el dia 7

Aquestes tancades coincideixen amb una altra mobilització, ja que el dia 7 hi ha convocada una vaga general, convocada per la Intersindical-CSC, que formalment és per demanar la derogació de la reforma laboral de 2012, però que s’ha volgut fer coincidir amb l’inici del judici als líders independentistes empresonats (que havia de començar aquell dia si bé al final es va posposar al 12 de febrer). Aquesta convocatòria ha rebut el suport de sindicats amb com USTEC i CGT.

No podem obviar que aquesta vaga arriba a l’inici dels judicis als dirigents polítics i socials que van impulsar el referèndum de l’1 d’octubre. I no podem ni volem oblidar que la majoria de les persones que ara seran jutjades són dirigents de partits polítics que han dut a terme les retallades i privatitzacions que patim i també han estat responsables de la repressió que hem patit i patim els moviments socials i sindicats combatius. No hem deixat ni deixarem de combatre les seves polítiques ni els seus governs. Però, si s’ha de jutjar a molts i moltes polítiques, és per enriquir a uns pocs a costa de portar misèria a milions de treballadores i treballadors, no pas per organitzar un referèndum”, diu la CGT en el comunicat d’adhesió a la vaga general.

“Cal tenir molt clar -afegeix-, que la repressió no afecta només als i les dirigents que ara seran jutjades. Encara tenim docents encausades per fer debats a les aules i el nostre col·lectiu segueix en el punt de mira. Tenim companyes i companys amb causes obertes per mobilitzar-se en defensa del dret a l’autodeterminació i també pels drets socials, com ara les 27 i més, Aturem el Parlament o per participar en la Vaga General Feminista de l’any passat”.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*