PROCÉS DE PREINSCRIPCIÓ 2018-2019

El Consorci obre dos nous centres i activa la reserva de places per infants amb situació social desfavorida

El districte de Sant Martí obrirà una nova escola i un institut amb tres línies. També es crearan set línies noves que sumaran 174 places noves a l’oferta inicial per 1r d’ESO pel curs vinent, mentre es manté el nombre de grups per a P3

Sandra Vicente
 
 
 

Guia de preinscripcions per al curs 2018/19 del Consorci d’Educació

El Consorci d’Educació ha anunciat l’oferta inicial per a les matrícules de cara al curs 2018/2019, en la que es mantindrà el nombre de grups de P3 (amb una oferta inicial de 14.0001 places) però s’augmentaran en cinc els destinats a 1r de l’ESO, sumant un total de 174 places més respecte el curs anterior (5.568 places totals). Aquest creixement s’entén per la creació de 7 línies noves en centres ja existents i per la creació de l’Institut 22@ al districte de Sant Martí, zona que també comptarà amb una nova escola pública.

Així mateix, la reserva de places destinades a alumnes amb necessitats educatives especials també presenta una novetat respecte els cursos anteriors. Enguany s’incorpora la reserva per a infants determinats per situacions socials desafavorides (1.004) a més de les 194 places per a alumnes amb discapacitats. A més, al contrari que els anys anteriors, quan la reserva de places era lineal (tots els centres en guardaven dues), el curs vinent estarà determinada en funció de l’entorn, la població i el número de centres de la zona.

“Hem d’intentar redistribuir els alumnes amb necessitats especials, siguin per la raó que sigui, perquè actualment ens trobem amb centres que reuneixen una complexitat molt superior a la que seria característica de la zona en la que es troben”, assegura Laia Ortiz, segona tinenta d’alcalde de Barcelona i vicepresidenta del Consorci d’Educació. Així, el procés de preinscripcions d’enguany es caracteritza “per la lluita contra la segregació”, segons Ortiz.

Aquest procés ja ha començat a les escoles de Barcelona, tal com ressalten des del Consorci, amb les sessions informatives a cada districte per a resoldre els dubtes de les famílies que s’incorporen enguany al sistema educatiu. Han assistit unes 2.000 persones, segons Ortiz, qui destaca “que aquest any el procés de preinscripció s’ha reforçat amb dues oficines d’escolarització noves i creant una guia per a la preinscripció i un vídeo tutorial, ambdós materials editats en set idiomes”.

Encara no s’han fet públiques les dates en què les famílies podran realitzar les preinscripcions -s’esperen a l’abril- i, respecte el retràs d’enguany de les matrícules, la Gerent del Consorci, Mercè Massa, ha afirmat que “pot convertir-se en quelcom positiu si els centres escolars aprofiten aquests dies de més per a visibilitzar-se entre les famílies” i ha apuntat a la possibilitat de realitzar més d’una jornada de portes obertes.

Respecte la idea del govern espanyol d’introduir a les preinscripcions una casella per triar una escolarització en castellà de cara al curs vinent, Ortiz ha assegurat que “el departament d’Ensenyament encara hi està treballant” i, encara a falta d’una resolució clara al respecte, s’ha posicionat a favor de la immersió i ha afirmat que “ho considerem un gran error, que produiria un impacte en l’aprenentatge i una gran segregació pel fet de dividir els alumnes per llengua”. De totes maneres, s’ha mostrar tranquil·la i ha assegurat que “l’Estatut blinda l’estat actual de l’escola catalana”.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*