Educar la petita infància per 900 euros bruts al mes

Les mestres i educadores de les llars d’infants privades (o municipals de gestió privada) han començat a mobilitzar-se per denunciar les seves precàries condicions de treball. CCOO assegura que, amb la negociació del conveni, la patronal proposa empitjorar-les encara més.

Víctor Saura
 
 
 

Concentració d’educadores de les bressol privades davant de Foment del Treball | VS

Treballen 38 hores setmanals si són educadores (de 9 a 17, amb una hora per dinar, més algunes hores d’acollida o preparació a la setmana) i 32 si són mestres. Amb una ràtio de vuit infants per professional quan són de 0 a 1 any, dotze en el cas d’1 a 2 anys, i 20 per als grups de 2 a 3 anys. Cobren 900 euros bruts al mes, si hi arriben. El salari de les mestres reconegut pel conveni és més elevat, però la major part d’elles tenen contractes d’educadores. Fan festa a l’agost i també compten amb deu dies de lliure disposició, que els obliguen a agafar durant la Setmana Santa i el Nadal. El 90% de les treballadores són dones, a Catalunya són unes 12.000 i a tota Espanya 50.000.

Fa dos anys que negocien el conveni del sector, que no es modifica des de 2010, i el que proposa la patronal, afirmen des de la Federació d’Educació de CCOO, és congelació salarial, increment d’hores lectives de les mestres i supressió dels 10 dies de lliure disposició. Per això aquest cap de setmana s’han produït concentracions de protesta a diversos municipis de l’Estat, entre els quals dissabte passat a Barcelona davant la seu de Foment del Treball.

“Exigim que es valori la nostra tasca, la major part tenim el títol de magisteri o el grau superior de tècniques d’educació infantil, som el pilar de l’educació i les nostres condicions laborals no són justes”, afirma Mireia Domínguez, responsable de l’etapa 0-3 de la Federació d’Educació de CCOO. Aquest sindicat demana l’equiparació de les condicions de tota l’etapa infantil, ja que en el segon cicle (3-6 anys) les condicions són molt millors, no només al sector públic sinó també al concertat. “En l’etapa 3-6 les treballadores tenen el seu calendari laboral, igual com passa a primària i secundària, també tenen menys hores lectives i més hores per preparar les activitats, en canvi en l’etapa 0-3 les empreses et donen les hores que volen, fins al punt que els informes d’avaluació de cada nen els acabes fent a casa perquè a l’escola no hi ha temps”, afegeix Domínguez.

La patronal del sector de l’educació infantil està formada per diverses agrupacions empresarials. Les que tenen més representació són ACADE (Asociación Española de Centros Privados de Enseñanza), CECEI (Confederación Española de Centros de Educación Infantil), CECE (Confederación Española de Centros de Enseñanza) i Escuela Católica. Representen els interessos dels propietaris d’escoles bressol privades, amb un clar afany de lucre, i que en alguns casos són ja autèntiques cadenes vinculades a grans empreses multisectorials com Clece (la qual forma part del grup ACS, de Florentino Pérez) o Eulen, una gran empresa dedicada sobretot a neteja i seguretat.

En concret, Clece explica a la seva web que té 125 escoles bressol a tota Espanya. D’aquestes, algunes són de propietat mentre que d’altres són de titularitat municipal i el grup en té la concessió. En aquestes 125 escoles treballen 1.400 docents, la qual cosa vol dir que aproximadament el 3% de les educadores d’escola bressol privades treballen per al grup de Florentino Pérez. D’aquestes escoles, 42 estan situades a Catalunya, algunes directament com a Clece i una trentena (totes elles, escoles bressol municipals amb la gestió externalitzada) sota la marca Cavall de Cartró.

6 Comentaris on Educar la petita infància per 900 euros bruts al mes

 1. Dons un dels punts de la vaga general del dia 21F era reclamar sou minim de 1200, i tombar la llei laboral que va fer el PP.

 2. Sembla mentida que a aquestes alçades haguem de “lluitar” per que es reconeguin els drets dels infants a ser atesos amb qualitat. Queda palès que té més importància la comcepció social d’infant i els interessos econòmics, que la importància del desenvolupament, aprenentatge i creixement dels petits (demostrat empíricament i cientificament, mitjançant per exemple, la neurociència i la neuroeducació).

  També que com a professionals, haguem de “lluitar” per acostar-nos a unes condicions laborals mínimament dignes, i que es valori i reconegui la tasca que fem dia a dia. Aquesta consideració passa per atorgar hores de treball i preparació dins de la jornada laboral, i també per un sou superior a 853 € per 36,5 hores setmanals (que sempre en són més).

  Tenim feina … Falta unir la força del col•lectiu de professionals, la dels infants i les seves famílies, la social.. I a veure si així arribem a les “esferes polítiques”.
  No oblidem que si això passa, és perquè hi ha un marc legal molt més que revisable.

  ha un error en les ràtios. Són fins a 13 infants per als grups d’un a dos anys.

 3. El SMI és de 1050€/bruta per auxiliars, no 900€. I les educadores 1095€/bruts. Que el govern no és quedi tants impostos i així les escoles bressols privades podran pagar millor…

 4. Raquel Ricart // 01/03/2019 a les 9:26 // Respon

  L’educaciò infantil està condemnada a Espanya començant per les ratios. Treballo a Londres i aquí és ben diferent: de 0 a 1 any la ratio és 3 a 1. De 1 a 2 anys és 4 a 1 i quan pasen dels 3 és 8 a 1. Si parlem d’una mestra titulada tindrà un màxim de 13 nens sota la seva ratio així que mai es trobarà sola a una clase. I això ho canvia tot

 5. Conchita // 01/03/2019 a les 9:55 // Respon

  Les Llars d infants privades sense anim de lucre reben de les administracions uns 500 euros nen / any i amb un o dos anys de retard . I la major part ho descompen mensualment del rebut de les families mes a mes , sense esperar a rebre la subvencio . Lo que implica tenir que demanar prestams als bancs per poder-ho fer
  Aixo les asfixia economicament .

 6. La ratio per grups d’1 a 2 anys és de 13, no 12 com heu escrit…
  Jo treballo en una EB pública amb sou base de 640€ pero els complements fan que cobri 1200…. Lluny dels sou d’infantil i primaria…
  No només cal revisar sous… També aquestes ratios! Són inhumanes!
  Treballem per la petita infancia, l’etapa del desenvolupament motriu, cognitiu i social de l’infant… On es comencen a formar com a personetes… La més important i la menys valorada…

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*