El benestar de les famílies amb fills retrocedeix una dècada

Un informe d'Unicef alerta del retrocés d'una dècada en els ingressos de les famílies espanyoles, i de l'increment de la taxa pobresa infantil, que a Espanya és de les més elevades d'Europa.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Menjador escolar. / Foto: Creu Roja.

Menjador escolar. / Foto: Creu Roja.

Els ingressos de les famílies espanyoles amb fills han fet un salt enrere d’una dècada, fet que ha provocat un preocupant creixement dels nivells de pobresa infantil, només superat per Grècia o Letònia, en el context europeu. Un de cada tres infants espanyols (36,3%) viu per sota el llindar de la pobresa. Aquestes són les principals conclusions de l’informe Els infants de la recessió, elaborat per la Unicef per avaluar l’impacte de la crisi en el benestar infantil.

Creixement de la pobresa infantil (2008-2012). Unicef.

Creixement de la pobresa infantil (2008-2012). Unicef.

L’estudi posa en evidència que allà on s’ha patit amb més virulència la crisi, i sobretot on amb més intensitat s’ha perdut ocupació i s’han aplicat retallades en els serveis socials, és on els infants més s’han empobrit. Sobretot si prèviament, durant els anys de creixement econòmic, els països no es van preocupar de “reforçar” les polítiques públiques i infantils. Unicef assenyala els països del sud d’Europa -Espanya, Grècia, Itàlia, així com Irlanda o Islàndia- com els que més han ampliat la xacra de la pobresa infantil, però també ressalta els casos de Xile, Finlàndia, Noruega o Polònia, que han aconseguit reduir aquesta taxa notablement durant els anys en què se centra l’estudi (del 2008 al 2012).

El salt enrere d’una dècada en els ingressos familiars, així com l’elevat nivell de desocupació -entorn del 23%- i les retallades socials, han situat Espanya en el poc honorífic pòdium de la pobresa infantil en els països desenvolupats. Només Grècia (40,5) i Letònia (38,2) tenen un índex més elevat que a Espanya (36,3%), on pràcticament un de cada tres nens i nenes viu en una situació de pobresa. Aquesta estimació, tot i que no coincideix, sí que recull la tendència mostrada en estudis anteriors de Càritas i Save de Children. A Espanya en els últims anys uns 800.000 menors han entrat en aquesta espiral de pobresa de la qual és tan difícil sortir.

“La Gran Recessió seguirà castigant els nens molt després de que l’economia s’hagi recuperat”, sosté a més l’informe. “Si existeixen moments que marquen una generació, sens dubte aquest n’és un d’ells”, constata. Amb aquest avís Unicef alerta que en els propers anys els infants seguiran patint les conseqüències d’aquesta situació, evidenciades sovint en una “major alienació”, en “tensions familiars i fins i tot violència”, amb una “carència d’atenció”, canvis en la dieta o pèrdua d’activitats. També destaca l’estudi que la crisi ha provocat una retrocés en els nivells de fertilitat inèdit en la darrera dècada.

“La sabiduria convencional afirma que aquest sufriment era inevitable, que tots els grups socials han patit per igual i que la situació macroeconòmica ho està mitigant, però el present informe suggereix el contrari”, sentencien des de l’organització. “Milions de nens pateixen els efectes immediats i directes de la recessió (més que altres grups vulnerables, com la gent gran) i els patiran durant tota la vida”, continua l’informe, que deixa clar també que els “efectes [de la crisi sobre els nens] no s’han repartit de manera uniforme entre tots els nens de tots els països”.

En total, en els 41 països desenvolupats analitzats per la Unicef hi ha actualment 76,5 milions de nens i nenes immersos en un context de pobresa. Cal dir, però, que si bé durant en el període analitzat (2008-2012) uns 2,6 milions d’infants han caigut en la pobresa, fins a 6,6 milions n’han sortit. El balanç, per tant, és positiu, però desigual, sobretot pel creixement que s’ha viscut en els països que, com Espanya, han estat víctimes de la crisi.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*