El documental ‘Un sitio donde quedarse’ segueix dos joves extutelats sense llar

El llargmetratge documental centra la seva atenció en els joves que en complir els 18 anys surten dels centres d'acollida i es troben sense llar

eldiario.es
 
 
 

 Adrián, en un fotograma del documental "Un sitio donde quedarse", de Marta Arribas i Ana Pérez.

Adrián, en un fotograma del documental “Un sitio donde quedarse”, de Marta Arribas i Ana Pérez.

La Samya i l’Adrián porten les regnes del relat del documental Un sitio donde quedarse, de les realitzadores Ana Pérez i Marta Arribas, que s’acosta al drama dels joves extutelats per l’Estat que, quan surten dels centres d’acollida, no tenen cap lloc on anar. La càmera segueix els joves durant un any “ple d’alts i baixos“, en el qual les directores s’obren a una realitat demolidora: “El 80% dels joves que el Samur detecta vivint al carrer a Madrid són extutelats“, afirma Marta Arribas. La pel·lícula s’estrena aquest divendres 21 a la Cineteca del Matadero de Madrid.
Les responsables de la pel·lícula, produïda per La voz que yo amo i seleccionada a la secció oficial del Festival de Màlaga i en Documentamadrid, van trobar a l’Adrián (18 anys) dormint a les butaques d’un centre d’emergència del Samur. “Així va passar tres mesos, fins que l’Associació Opción 3 se’n va fer càrrec, afirmen. Un membre de l’organització, que treballa amb xavals en situació de carrer, va explicar a eldiario.es que els joves són el perfil més comú entre els nois i noies a les que atenen.

Més de 34.000 menors vivien sota alguna mesura de protecció de l’Estat a Espanya el 2012, segons les últimes dades de la Direcció General de Serveis per a la Família i la Infància del Ministeri de Sanitat. Al voltant de 15.000 resideixen en centres d’acollida. La seva cura suposa a les arques públiques “més de 3.000 euros al mes”, recullen en una nota les realitzadores, un cost que varia segons les comunitats autònomes. Uns 3.000 joves surten cada any de les residències en complir els 18 anys”, afegeixen.

Les autores critiquen que “amb les retallades s’han volatilitzat bona part dels programes de ‘transició a la vida independent‘ i als que surten sense feina i sense preparació, o amb una situació inestable, els amenaça el risc d’acabar en situació de carrer, és a dir, vagabunds precoços“.

La pel·lícula -que competeix en la carrera pels Goya a millor pel·lícula documental- es projectarà a la Cineteca de Madrid els dies 21, 22 i 23 de novembre i el següent cap de setmana, també de divendres a dissabte.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*