El Govern desobeirà el Parlament per mantenir els concerts a les escoles de l’Opus

Les 30 escoles que segreguen per sexe continuaran sent concertades malgrat la moció aprovada pel Parlament que insta derogar-les

Arturo Puente
 
 
 

Meritxell Ruiz en la seva presa de possesió / Foto: Sandra Lázaro

Meritxell Ruiz en la seva presa de possesió / Foto: Sandra Lázaro

El departament d’Ensenyament no té previst modificar la seva posició respecte als concerts de les escoles que segreguen per sexe tot i la moció aprovada aquest dijous al Parlament, que l’insta a derogar el proper curs. Segons va explicar la consellera Meritxell Ruiz el mateix dijous i han confirmat fonts del seu departament aquest divendres, la conselleria desobeirà la moció perquè considera que la Llei d’Educació de Catalunya no permet rescindir els concerts unilateralment.

La moció presentada pel PSC i transaccionada amb CSQEP instava el Govern a “rescindir els concerts amb els centres educatius que segreguen per sexe”, establint un període de transitorietat fins al curs que ve perquè aquests centres s’adaptessin a l’escola mixta. La moció va ser votada favorablement per PSC, CSQEP i la CUP, vots als quals es van sumar els de Ciutadans per error, segons va explicar posteriorment el grup. Si la moció per rescindir els concerts va poder ser aprovada va ser gràcies a les abstencions de 26 diputats del grup de JxSí, corresponents als membres d’ERC i independents.

La consellera Ruiz considera que aquesta moció és “impossible” d’aplicar, ja que els criteris establerts per la norma per renovar els convenis són que les escoles compleixin unes determinades ràtios d’alumnes per classe i que segueixin el mateix procés de matrícula que la resta de centres. Segons va considerar la consellera, “l’Administració no pot retirar unilateralment els concerts quan les escoles compleixen els requisits”.

Actualment a Catalunya hi ha 16 centres de l’Opus que segreguen per sexe, i reben anualment uns 30 milions d’euros. Els convenis signats amb aquestes escoles arriben fins a 2020, després que fossin prorrogats per l’anterior departament dirigit per Irene Rigau.

La LEC estableix el compromís de prioritzar a les escoles mixtes, però permet establir concerts amb aquest tipus de centres. A més, la LOMCE, llei de rang superior, blinda els concerts amb escoles que segreguen per sexe en establir que no es pot discriminar entre escoles mixtes i segregades, fins al punt que el Constitucional va avalar aquest blindatge el 2016. No obstant això tant l’actual Govern com l’anterior d’Artur Mas considera que el seu marc legislatiu de referència en matèria d’educació és la LEC, aprovada pel tripartit.

Junts pel Sí també s’oposa a la possibilitat de modificar aquest punt de la LEC per permetre rescindir els convenis amb escoles de l’Opus, en considerar-ho inoportú ja que en aquest moment les competències de la Generalitat estan sent qüestionades des del Govern central. Des del departament recorden a més que el programa de JxSí no preveia canviar la LEC.

La qüestió dels concerts amb escoles que segreguen per sexe ja va passar pel Parlament el març passat, gràcies a una moció presentada per CSQEP que reclama modificar la llei catalana per a suspendre el finançament públic a aquest tipus de centres. En aquella ocasió, JxSí va votar en bloc i va sumar els seus vots als del PP per rebutjar la moció. El mateix dia, ERC va introduir una moció sobre el mateix tema en què es reclama que no s’augmenti el nombre de concerts i que no es renovin quan acabi el seu termini de vigència, en 2020. La moció d’ERC està en procés de tràmit i a l’espera d’arribar al ple del Parlament.