El Govern obre la via legal per a la incorporació d’escoles concertades i municipals a la xarxa de la Generalitat

El Consell Executiu de la Generalitat aprova per sorpresa un decret llei que permet el traspàs en la titularitat dels centres. La condició serà que el centre ho demani i hi hagi necessitats d'escolarització. Les condicions laborals de la plantilla es respectaran.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó.

La portaveu del Govern i consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha anunciat aquest matí en roda de premsa, després de la reunió del Consell Executiu, que el Govern ha aprovat un decret llei sobre el procediment d’integració dels centres educatius municipals o privats a la xarxa d’escoles de la Generalitat. Budó s’ha limitat a dir que aquesta eventualitat ja està contemplada a la Llei d’Educació de Catalunya (article 45) i que el decret s’aplicaria “sempre i quan els centres ho sol·licitin”. Budó s’ha referit específicament al cas d’escoles d’educació especial de titularitat municipal.

Immediatament després, el Departament d’Educació, a través d’un fil de Twitter, ha ampliat una mica la informació. Amb els 5 punts que, se suposa, expliquen la naturalesa del que qualifiquen com una “eina molt important per enfortir la xarxa pública educativa del país”: 1) el traspàs de concertat a públic només es farà quan hi hagi necessitats d’escolarització; 2) es garanteix la continuïtat i condicions laborals de la plantilla dels centres; 3) també es garanteix que els alumnes tindran plaça al centre; 4) el traspàs podrà implicar també els edificis dels centres o se’n crearan de nous; i 5) el decret permetrà consolidar l’oferta de places escolars en un territori concret.

En una nota de premsa posterior, el Govern ha insistit que el personal docent “s’integrarà en el nou centre d’acord amb la normativa laboral del dret de successió d’empresa. Així, els que tinguin contracte laboral indefinit passaran a treballar com a personal laboral fins que la plaça s’extingeixi”. “A més -continua la nota-, a causa del redimensionament de la plantilla del centre de nova creació, serà necessària la incorporació de nou professorat, ja sigui personal funcionari de carrera o bé personal docent interí, que tindrà el vincle de funcionari interí i formarà part de la borsa de treball del Departament”. Pel que fa als alumnes, afegeix, “tindran plaça reservada, tot i que seran les famílies les que escolliran si continuar o no l’escolarització dels alumnes en el nou centre. En aquest sentit, les famílies hauran de tenir en compte el nou projecte educatiu que s’oferirà en el centre de nova creació”.

“La norma aprovada avui pel Govern permetrà al Departament d’Educació la creació d’un nou centre educatiu sense haver d’instal·lar aules prefabricades o bé construir nous edificis, amb les dificultats que comporta el fet de trobar sòl públic i la limitació de recursos econòmics. A més, es donarà compliment a diverses iniciatives parlamentàries que insten el Govern a activar els processos d’integració a la xarxa pública de centres de titularitat d’ens locals. I d’aquesta manera, s’enfortirà de manera immediata el sistema educatiu”, conclou el comunicat del Govern.

Aquest decret obre la porta a una entrada d’escoles concertades a la xarxa pública, com la que va tenir lloc els anys vuitanta, quan, arran de la lluita del Col·lectiu d’Escoles Per l’Escola Pública de Catalunya (CEPEPC), el Govern català va aprovar una llei que va permetre que una vuitantena d’escoles d’aquest col·lectiu (i una vintena més que no ho eren) s’integressin a la xarxa pública, un procés que va durar força anys perquè el traspàs de béns i de professorat va ser farragòs, donada la singularitat de cada cas. Precisament fa unes setmanes es va celebrar un acte a la seu de l’Associació de Mestres Rosa Sensat per recuperar la memòria del CEPEPC.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*