El Govern ofereix incorporar 3.500 nous docents per evitar la vaga i tirar endavant els pressupostos

La major part d'aquestes dotacions anirien a cobrir la reducció d'una hora lectiva dels docents, malgrat que la demanda dels sindicats era que la rebaixa fos de dues hores.

Pau Rodríguez
 
 
 

Professora / Foto: Enric Català

Professora / Foto: Enric Català

El departament d’Ensenyament i els sindicats han fet un primer pas en la negociació per evitar la vaga de docents prevista pel 9 de febrer. La conselleria que dirigeix Meritxell Ruiz ha plantejat la reducció d’una hora setmanal en l’horari lectiu dels mestres, fet que els situaria en 19 hores de classe a Secundària i 24 a Primària. L’oferta es queda a mig camí de la demanda sindical, que aspirava a rebaixar dues hores –per tornar a la situació prèvia a les retallades–, però, amb tot, suposaria l’entrada al sistema a partir de setembre més mestres. En total, 3.500, un miler dels quals no respondrien a la cobertura d’aquesta hora sinó a altres prioritats d’Ensenyament. Les noves dotacions se sumarien als prop de 2.000 mestres nous ja pressupostats per al curs 2017-2018.

Fonts dels diversos sindicats expliquen que hauran d’estudiar la proposta en els propers dies. El que sí que es evident és que aquest oferiment és també un apropament del Govern de Junts pel Sí a la CUP, que fins ara ha secundat les demandes dels sindicats. Sigui com sigui, però, els cupaires hauran de decidir el seu vot sobre el pressupost en un consell polític el proper 28 de gener.

Ensenyament s’ha reunit aquesta setmana un per un amb els principals sindicats d’ensenyament i els ha ofert un increment de la despesa en el pressupost d’educació en 140 milions d’euros. Aquesta era precisament la quantitat que exigien els agents socials, però el total d’aquesta partida no aniria només a satisfer les seves peticions, com la reducció de l’horari lectiu –i consegüent increment de plantilla–, sinó que hi hauria una part que es destinaria a altres millores en dotacions de centres segons les prioritats que estableixi el departament de Ruiz, que també s’ha refermat en la voluntat d’incorporar 2.000 mestres més en els dos següents cursos, segons fonts negociadores.