El lleure educatiu fa front a la precarietat amb la primera vaga del sector

Les negociacions del conveni col·lectiu del sector no avancen. Les patronals fan una proposta de mínims que els sindicats troben insuficients i inacceptables.

João França
 
 
 

Acte del matí de vaga del lleure al Portal de l'Àngel de Barcelona / UGT

Acte del matí de vaga del lleure al Portal de l’Àngel de Barcelona / UGT

El sector del lleure educatiu ha portat a terme aquest dijous la seva primera jornada de vaga, convocada per CCOO i UGT de Catalunya. “És la primera vegada que fem vaga sols, sense que hi hagi un marc de vaga educativa o general, i ja siguin 2.000 o 200 les persones que s’hi sumin, és un èxit”, assegura Cristòfol Ortolà, responsable del Sector de Lleure Educatiu de la Federació d’Educació de CCOO.

Els sindicats reclamen un conveni col·lectiu (serà el tercer del sector) que posi fi a la precarietat. Fins el moment, els treballadors han trobat “insultants” les propostes de les patronals i les negociacions segueixen sense avançar. Asseguren que representen desvincular els salaris de l’IPC català i renunciar a la pèrdua de poder adquisitiu acumulada durant els últims anys.

La proposta que va plantejar la patronal al desembre era la d’un augment salarial del 0,50% al gener del 2015. A mitjans de febrer van presentar una nova proposta que es limitava a avançar part d’aquest augment, amb un 0,25% al setembre del 2014 i el 0,25% restant al gener del 2015, proposta que va indignar els representants dels treballadors pel poc que canviava.

“Si demanes qualitat educativa això té un cost i els treballadors tenen dret a cobrar un salari adequat al que se’ls hi demana”, assegura Ortolà. Els sindicats calculen que el sector està format per entre 25.000 i 30.000 treballadors i treballadores, la majoria monitors de menjador, però també personal dels serveis d’acollida, extraescolars, punts d’informació juvenil, cases de colònies, ludoteques, casals i centres cívics, entre altres.

Jornada reivindicativa

Els treballadors del lleure han començat el matí de vaga concentrant-se davant les seus de les diverses patronals del sector. Més tard s’han trobat al Portal de l’Àngel, on s’ha organitzat un debat sobre la negociació col·lectiva, han dinat a la Plaça del Rei per després fer un cafè-debat i compartir experiències a la Plaça Sant Jaume, on està convocada la manifestació. “Amb els sous que tenim, un dia de vaga és molt costós, però les persones que no han optat per fer vaga també participaran de la manifestació”, assegurava Cristòfol Ortolà al matí.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*