El Parlament rebutja la LOMCE però no dóna suport al seu desacatament

CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP voten en contra de la reforma educativa, però les dues últimes formacions es queden soles quan es tracta de defensar el "desacatament" a la llei sota el "paraigües" d'Ensenyament.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

El Parlament de Catalunya ha rebutjat aquest dijous la reforma educativa que impulsa el ministre José Ignacio Wert (PP) amb els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP. Ara bé, el consens no ha estat tan generalitzat quan s’ha anat un pas més enllà i s’ha votat el “desacatament” a la normativa. En aquest cas, ICV-EUiA i la CUP s’han quedat sols, mentre que CiU, ERC i PSC s’han abstingut. Això, sumat als vots en contra de PP i Ciutadans, ha fet que la proposta no prosperés.

Sotmesa a votació durant la comissió d’Ensenyament del Parlament, aquesta proposta de resolució ha estat introduïda per la formació ICV-EUiA. El text demanava, entre altres coses, “fer públic el desacatament a la LOMCE”, i situava el departament d’Ensenyament i la consellera Irene Rigau com a “paraigües legal de les accions que pugui dur a terme la comunitat educativa a l’hora de desacatar la llei”. Aquesta era una exigència que ja havien posat de manifest anteriorment els principals agents de la comunitat educativa -sindicats, docents, famílies, i entitats- des de la plataforma MUCE.

“No pot ser que al final la responsabilitat de desacatar la LOMCE caigui sobre les famílies, el professorat i els equips directius”, declarava Joan Mena, diputat del partit impulsor de la proposta ICV-EUiA. El que sí que ha obtingut l’aprovació de tots els grups -excepte PP i Ciutadans- ha estat el primer punt de la resolució, la defensa del “model inclusiu d’escola catalana”.

Aquesta votació a la comissió d’Ensenyament arriba setmanes després que el Ple del Parlament de Catalunya donés llum verda el passat 26 de febrer al recurs al Tribunal Constitucional de la polèmica llei. La Càmara va votar a favor d’impugnar 11 articles de la LOMCE que considera que envaeixen competències de la Generalitat, entre els quals hi ha el que fa referència a les llengües vehiculars. Ara bé, el que no va prosperar llavors va ser una moció més àmplia, en contra també d’aspectes socioeducatius de la llei, com la segregació per raó de sexe o la religió. En aquest cas, CiU es va despenjar i va votar-hi en contra.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*