Els concerts i l’escolarització mixta: voler ja és poder?

Cap centre que escolaritzi separadament per sexes ha perdut el concert enlloc de l’Estat des des de l'aprovació de la LOMCE, ni un. Això què vol dir? Doncs que no és la LEC el que impedeix retirar-los-els.

Anna Simó
 
 
 

La setmana passada el Parlament va debatre una proposició de llei per modificar la LEC per retirar al cap de sis mesos els concerts educatius a centres que no facin escolarització mixta. És possible suspendre els concerts a aquests centres ara i amb l’actual marc legislatiu? Una cosa és desitjar-ho i voler-ho, però no n’hi ha prou. Ho hem vist en sentències favorables a aquestes escoles en altres comunitats autònomes que han intentat retirar-los el concert: cap centre que escolaritzi separadament per sexes ha perdut el concert enlloc de l’Estat des del 2013, ni un, enlloc, i sense la LEC.

Doncs bé, la fonamentació jurídica (la memòria) de la proposició de llei que es va debatre dimecres passat es basa en legislació bàsica estatal prèvia a la LOMCE i en sentències del Tribunal Suprem del 2012 que van avalar polítiques de desconcertació de centres a Andalusia o a Cantàbria, però que són prèvies a la LOMCE i als pressupostos de l’Estat per al 2013 (que blinden aquests concerts). I aquest “detall” és tan significatiu que un mateix article de la LOE, el 84.3, passava de dir “En cap cas hi haurà discriminació per raó de naixement, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social (…)“ a dir “(…) En ningún caso la elección de la educación diferenciada por sexos podrá implicar para las familias, alumnos y alumnas y centros correspondientes un trato menos favorable, ni una desventaja, a la hora de suscribir conciertos con las Administraciones educativas o en cualquier otro aspecto (…)” un cop aprovada la LOMCE.

El resultat d’aquest canvi i d’una disposició addicional de la LOMCE que permetia reconcertar amb caràcter retroactiu (!) és conegut: apliquin o no apliquin la LOMCE els governs respectius, les sentències dels tribunals relatives a comunitats autònomes que van suprimir amb la LOE originària vigent concerts a escoles d’escolarització diferenciada totes són favorables als centres i contràries a l’administració; sentències que es basen en el nou redactat de l’article 84.3 de la LOE/LOMCE, independentment del que diguin les seves lleis d’educació. Cap centre que escolaritzi separadament per sexes ha perdut el concert enlloc de l’Estat des del 2013, ni un, enlloc. Això què vol dir? Doncs que no és obeir o desobeir la LOMCE ni el redactat de la LEC el que impedeix retirar amb èxit els concerts als centres que no fan escolarització mixta.

No em sembla bo per a un debat especialitzat com el parlamentari, necessàriament rigorós i clar, voler fer creure que amb qualsevol modificació de la LEC en sis mesos no hi haurà concerts amb centres que separen per sexes. Els centres concertats que separen per sexes a Catalunya ho continuaran estant mentre duri la vigència del concert amb aquesta modificació de la LEC proposada o amb qualsevol altra, o amb cap modificació, mentre no incompleixin els requisits que complien quan se’ls va donar el concert el 2014 (vegeu el Decret 56/1993 sobre concerts educatius).

Els 62 diputats de Junts Pel Sí no hem rebutjat la possibilitat de desconcertar centres que separen per sexes, hem votat contra tocar la LEC. Ens hem compromès per programa a no modificar un instrument com la LEC aquesta legislatura sinó desplegar-la fins que disposem d’una llei no subjecta a la legislació bàsica estatal. Obrir el meló de la LEC ara ens sembla una molt mala opció, amb la LOMCE encara vigent i amb litigiositat sobre el model lingüístic. Estem per obrir debat immediat, ampli i sense límits sobre com volem que sigui el sistema educatiu del nou Estat per acabar configurant una nova llei d’educació d’estat, no per fer pegats a una llei autonòmica.

I pel cap baix 24 diputats de Junts pel Sí són contraris a concertar centres que no facin escolarització mixta, els que han signat uns proposta de resolució que defensa que la LEC regula que per rebre finançament públic cal l’escolarització mixta en totes les etapes concertades, a més de responsabilitzar-se en l’escolarització equilibrada de l’alumnat, especialment dels que presenten necessitats específiques de suport educatiu; de no fer selecció encoberta de l’alumnat; del compromís a fomentar la pràctica de la inclusió pedagògica i de satisfer necessitats d’escolarització, segons els articles 43, 44, 48 i 205 de la LEC. De fer complir  en la totalitat dels centres docents a través dels quals es presta el servei d’educació de Catalunya el principi de coeducació a través de l’escolarització mixta establert als articles 2.1.m) i 43.1.d) de la Llei d’Educació de Catalunya.  En aquest sentit, insten el Govern que, un cop finalitzi la vigència de l’actual període general de concertació educativa, no es renovi ni es concedeixi cap concert nou a cap centre que faci escolarització segregada per sexes.

I, mentrestant, treballar per un nou marc legal àmpliament debatut sobre com volem que es configuri el sistema educatiu del nou Estat, incloent-hi els concerts educatius als centres que separen per sexes.

Anna Simó
About Anna Simó

Diputada al Parlament per Junts pel Sí. Contact: Twitter | More Posts

3 Comentaris on Els concerts i l’escolarització mixta: voler ja és poder?

 1. Francesc Imbernon Francesc Imbernon // 28/03/2016 a les 18:42 // Respon

  És una vergonyai ens menteixen. Ho ha fet Asrurias, Cantabria i mireu què està fen Balears

  Mireu un diari: Cantabria, cuyo gobierno ha decidido este martes denegar el concierto a su único colegio formado íntegramente por alumnado masculino, el Torrevelo, que recibía esta ayuda desde hacía 12 años.

  Segúnla Consejería de Educación del Gobierno de Cantabria, este centro
  “incumple gravemente muchas de las disposiciones de la legislación
  vigente (artículos 84.3 y 109, entre otros, de la Ley Orgánica de Educación; Real Decreto 2377/1985, Ley de Educación de Cantabria y artículos 14, 27.6 y 35 de la Constitución Española)”.

  Asegura que escolarizar exclusivamente a alumnos varones “vulnera toda la
  normativa vigente en materia de admisión de alumnos, así como los
  principios y fines que inspiran el sistema educativo español, basados en
  la igualdad efectiva entre hombres y mujeres, así como en la igualdad
  de trato”.

  Leer más: Cantabria retira las ayudas al único colegio del Opus Dei de la comunidad por discriminación de sexo. Noticias de Sociedad http://goo.gl/KDCG1k

  • Miquel Àngel Alabart // 31/03/2016 a les 19:11 // Respon

   Amic Paco, no veig la mentida. La notícia que cites és del 2009, el 2011 el PP va retornar el concert i el govern actual de Cantabria no pot treure-li perquè actualment la LOMCE li impedeix. És precisament el que diu l’Anna Simó: quan s’ha intentat això, emparant-se en la LOE, s’ha acabat amb recursos emparats per la LOMCE, que blinda aquests concerts fins i tot amb caràcter retroactiu. És clar que podríem desobeir-la, però crec que en lloc de ficar-nos en més fangars de recursos i contra-recursos amb l’Estat, o d’intentar erosionar JxS i de passada la LEC com fa CSQP, més valdria unir esforços per independitzar-nos d’una vegada i poder decidir lliurement a qui es concerta i a qui no. No entenc perquè els grups no explícitament independentistes furguen una vegada i una altra en les conseqüències de tenir les mans lligades en lloc d’anar directament a les causes: la pertinença a un estat que no respecta els drets de les persones.

   • Francesc Imbernon Francesc Imbernon // 03/04/2016 a les 18:26 // Respon

    Tens raó. Per ara és una victòria processal. I espero que un dia fem una llei catalana molt millor que la LEC.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*