Els estudiants universitaris paralitzen alguns campus com aperitiu de la vaga de demà

Els estudiants universitaris han aconseguit paralitzar l'activitat docent a la UAB i el campus de Poblenou de la UPF per reivindicar que els propers pressupostos de la Generalitat recullin una rebaixa de les taxes. La incidència a la resta de centres ha estat molt menor. Demà aquestes mobilitzacions se sumen a la vaga de mestres convocada per tres sindicats.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Aspecte del campus de la UPF a la Ciutadella, aquest matí | Foto: SEPC

Grups d’estudiants universitaris, convocats pel Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i el Consell de l’Estudiantat de Catalunya (CEUCAT), han paralitzat l’activitat acadèmica avui a diversos campus universitaris. La vaga d’avui, que continua demà, s’havia convocat per a totes les universitats públiques, si bé les més afectades, d’acord amb la mateixa informació que han difós els convocants, han estat la UAB, la UPF i, en menor mesura, algun campus de la UB.

La vaga la convocaven aquestes dues entitats per reivindicar, un cop més, la rebaixa de les taxes universitàries, ja que el seu preu “són el primer gran obstacle amb el qual ens topem les classes populars per seguir cursant els nostres estudis”. Això se suma, afirmen, a la impossibilitat de compaginar els estudis amb una feina “per culpa dels plans docents que no tenen en compte les nostres necessitats”, factors que causen “l’elitització i privatització” de la universitat pública.

A banda dels estudiants, també els sindicats CGT i COS havien convocat vaga a les universitats públiques del personal docent investigador (PDI) per denunciar -també, una vegada més- la seva precària situació laboral. Un portaveu ha afirmat que el seguiment de la vaga a la UB per part dels professors associats ha estat “molt elevat”.

A hores d’ara, la Secretaria d’Universitats i Recerca, que depèn del Departament d’Empresa i Coneixement, encara no ha fet un balanç oficial de la incidència d’aquestes mobilitzacions als diferents campus. Només la Universitat Pompeu Fabra ha informat que ha suspès tota l’activitat acadèmica al Campus de la Ciutadella “per garantir la seguretat”. Diversos grups d’estudiants s’hi havien atrinxerat aquesta nit. Això ha obligat a suspendre una jornada sobre els 40 anys de la Constitució en la qual havien de participar la ministra Meritxell Batet i la consellera de Justícia, Esther Capella, entre altres ponents.

El campus de la UAB també ha resultat molt afectat des de primera hora del matí, ja que els estudiants n’han bloquejat els accessos amb contenidors de residus. Gairebé 300 centenars han passat la nit a la facultat de Lletres.

De cara a demà, l’equip de govern de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha demanat al professorat que ajorni les activitats acadèmiques avaluables “per assegurar el lliure exercici del dret a vaga”; així com a les organitzacions convocants “que garanteixin el dret a l’educació per a tots aquells estudiants que vulguin assistir a classe”, informa aquesta universitat en un comunicat.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*