Els mestres podran fer classes a 1r i 2n d’ESO el curs vinent per cobrir la manca de docents a secundària

El Document Oficial de la Generalitat de Catalunya ha publicat avui el que els sindicats consideren un “insult a l’ensenyament públic”: els mestres de primària podran impartir classes de català, castellà i matemàtiques al primer cicle de secundària

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Foto: Enric Català

El Departament d’Ensenyament ha anunciat avui via el Document Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) una altra mesura “extraordinària” per a poder pal·liar la manca de professors a secundària: els mestres de primària podran fer classes a 1r i 2n d’ESO en les assignatures de Català, Castellà i Matemàtiques el curs vinent.

Així, es calcula que es podran cobrir unes 300 places d’aquestes especialitats davant el risc de no poder-les omplir. I és que en els darrers anys ha anat augmentant progressivament el número d’alumnes a secundària mentre baixava el de primària. En declaracions a l’ACN, el secretari general del sindicat de Secundària ASPEPC, Xavier Massó, ha criticat la mesura, que ha qualificat “d’insult a l’ensenyament públic” i no descarta recorre-la a la justícia.

A més a més, Massó recorda que és molt difícil que els docents de Secundària tinguin l’horari concentrat en 1r i 2n d’ESO i per tant, no serà fàcil que aquestes places siguin només per a aquests dos cursos, sinó que tem que puguin ser també per al segon cicle de l’ESO i per a Batxillerat o cicles formatius. Per això, Massó creu que l’objectiu final d’aquesta mesura és per començar a caminar cap al cos docent únic, per a totes les etapes educatives, un fet que segons el secretari general del sindicat ASPEPC juga en contra la qualitat educativa ja que no és el mateix ”un nen de 6 anys que un adolescent de Secundària”.

Aquesta mesura se suma a la ja anunciada setmanes abans per la Generalitat, segons la que el Departament d’Ensenyament ha obert la borsa d’interins a aquestes especialitats a titulats que no tinguin el màster en formació del professorat.

La borsa s’obre a tots els serveis territorials per a les especialitats de cultura clàssica, francès, llengua catalana i literatura, llengua castellana i literatura i matemàtiques, les especialitats que aquest curs 2017-2018 han costat més de cobrir les baixes. També s’obre la borsa de forma força generalitzada a les especialitats d’anglès i física i química, i en determinades especialitats de la formació professional. L’anunci deixa clar que el màster deixa de ser un requisit “de forma excepcional” per al proper curs.

3 Comentaris on Els mestres podran fer classes a 1r i 2n d’ESO el curs vinent per cobrir la manca de docents a secundària

 1. Hola, estic interessada en saber què hem d’estudiar els que tenim la filologia anglesa, però no ens vam treure el CAP aleshores, per donar classes tant a Primària com a Secundària. I també voldria saber si hi haurà oposiciones de cara el 2020.
  Gràcies!
  Sílvia.

 2. Hola Sílvia,
  has de cursar el Màster Universitari en Formació del Professorat de Secundària (inclou batx i cicles). Dura un any. El pots fer inscrivint-te a través del sistema públic català de preinscripcions (presencial) o online a universitats espanyoles. Et permet fer classes a ESO.
  Per primària ja no et puc ajudar tant. Si hi haurà oposicions, pots veure-ho a la web del departament.
  Salut!

 3. Francesc // 30/06/2019 a les 9:08 // Respon

  Bon dia, si sóc graduat en primària amb la menció de educació física puc impartir la educació física a primer i segon de la ESO o només català, castellà i mates?

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*