Els rectors regategen a Wert i no aplicaran els graus de tres anys fins el 2017

La Conferència de Rectors ha aprovat una moratòria de dos anys abans d'aplicar la fórmula 3+2 decretada divendres passat pel ministre d'Educació.

Daniel Sánchez Caballero
 
 

El ministre José Ignacio Wert a la inauguració dels cursos d'estiu de la UIMP 2014 / MECD

El ministre José Ignacio Wert a la inauguració dels cursos d’estiu de la UIMP 2014 / MECD

Article publicat a eldiario.es

Les universitats espanyoles aplicaran els graus de tres anys fins al setembre de 2017. La Conferència de Rectors d’Universitats Espanyoles (CRUE) ha aprovat en votació aquest dilluns aplicar una moratòria a la reforma que va aprovar el Consell de Ministres divendres passat, per la qual el Govern pretén que els centres públics tinguin la possibilitat de canviar l’actual sistema de graus de quatre anys més un cinquè (optatiu) de Màster per un altre de tres anys de carrera i dos de màster. “És important fer una anàlisi amb profunditat”, ha assenyalat el president de la CRUE, Manuel López Pérez, en roda de premsa després de la reunió, dient sense dir-ho que la reforma és precipitada i no s’ha estudiat amb detall.

La comunitat educativa en àmplia majoria havia rebutjat aquest Reial decret per diferents motius, uns per considerar que encariria els estudis -un any de màster és notablement més car que un de grau i amb aquesta norma s’obre la porta a duplicar la seva durada-, altres, com els rectors, perquè creuen que és prematur tornar a canviar el sistema només quatre anys i mig després d’haver decidit adoptar els graus de quatre anys seguint el pla Bolonya europeu i sense haver avaluat el seu funcionament.

El Govern havia argumentat que amb aquesta mesura es buscava la convergència amb la resta d’Europa, on predomina la fórmula del 3+2, i que suposaria un estalvi per a les famílies de 150 milions d’euros en eliminar un any obligatori de carrera. “L’estalvi per a les universitats seria cinc o sis vegades més gran”, ha concedit López. “Però que els graus siguin de tres o quatre no és una qüestió d’estalvi econòmic sinó de la qualitat, de l’ocupabilitat que tindrà l’estudiant, del temps que es dedicarà a les pràctiques… No compartim que sigui en funció de una situació financera”, ha afegit. Pel que fa a la convergència amb Europa, ha assenyalat que alguns sistemes “s’estan plantejant” si els graus de tres anys són adequats, i que les grans universitats de prestigi d’Estats Units tenen carreres de quatre.

Votada per una gran majoria

El ple de la CRUE ha aprovat la moratòria, que aplicaran a priori totes les universitats, per 57 vots a favor, cinc abstencions i un en contra. Atès que el decret dóna llibertat a les universitats per canviar els graus de quatre a tres anys, les universitats han decidit utilitzar aquesta llibertat per “mantenir la cohesió del sistema” i no aplicar els canvis encara. L’ANECA, l’agència que acredita i verifica els graus universitaris, es troba en ple procés d’avaluació dels nous graus de quatre anys. “Hem decidit donar-nos dos anys per estudiar això”, ha assenyalat el president de la CRUE, Manuel López Pérez.

L’objectiu dels rectors és que el sistema mantingui una uniformitat i el mateix grau no s’ofereixi amb una durada de tres anys en una universitat i de quatre a la de davant. O a la de la comunitat autònoma confrontant, ha explicat López. El rector ha admès que algunes universitats han plantejat l’opció de crear graus de tres que serà estudiat, però sempre amb l’objectiu d’evitar la diversitat.

La CRUE és conscient que és any electoral en la majoria de les comunitats, pel que entén que és especialment rellevant mantenir la cohesió. “No sembla que sigui oportú que sigui el temps d’implantar nous graus, ni que estigui aquest tema en primer pla electoral”, ha manifestat López.

ANÀLISI: Quatre claus per entendre el nou model del 3+2

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*