Ensenyament assegura ara que es garantiran les 540 dotacions promeses per atendre la diversitat

La consellera va explicar als directors que sense nous pressupostos no hi hauria 211 milions addicionals, però al final sí que s'han trobat els diners per apuntalar l'escola inclusiva

Pau Rodríguez
 
 
 

Meritxell Ruiz en la seva presa de possesió / Foto: Sandra Lázaro

Meritxell Ruiz en la seva presa de possesió / Foto: Sandra Lázaro

La consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, informarà aquest dijous als directors d’escoles públiques que al final sí que comptaran amb les 540 dotacions de personal addicionals per atendre la diversitat a les aules. Després d’una setmana de converses amb la conselleria d’Economia -i de protestes socials a les portes de les escoles i del Parlament-, Ruiz ha explicat a TV3 que han aconseguit part dels 211 milions que preveien els pressupostos fallits de 2016 per donar suport a l’escola inclusiva i a les escoles d’entorns empobrits (anomenades d’alta complexitat).

El 13 de juny passat els directors escoltaven per boca del d’Ensenyament que no podrien comptar amb les 140 dotacions de personal promeses per reforçar la inclusió dels alumnes amb discapacitat i les 400 dotacions per als centres d’alta complexitat. També els deien que penjava d’un fil la renovació de 350 tècnics que en l’actual curs ja havien estat apuntalant el model d’escola inclusiva. L’argument de la consellera Meritxell Ruiz era que la pròrroga dels pressupostos de 2015 impedien ampliar en 211 milions d’euros les partides. Una setmana després, dilluns 20, les entitats de la comunitat educativa pressionaven des del Parlament de Catalunya perquè el Govern busqués la fórmula per aconseguir els diners. Aquell mateix vespre Ruiz explicava als mitjans de comunicació que de les negociacions mantingudes amb el departament d’Economia ja havien arranjat, per la via de la modificació de crèdit, els diners per renovar el contracte dels 350 tècnics d’educació infantil, d’integració social i de les Unitats de Suport a l’Educació Especial (USEE). Finalment, a dia 23 de juny, la consellera es reuneix novament amb els directors per informar-los que també es garantiran per al curs vinent les 540 dotacions inicialment promeses, per a les quals es desviaran partides d’altres conselleries.

Aquesta seqüència ha caldejat un final de curs escolar que s’esperava més tranquil. Els sindicats han encapçalat unes protestes que consideren ara que han donat els seus fruits. “S’ha demoistrat que les mobilitzacions fan que les coses que eren impossibles ara siguin possibles”, expressa el portaveu d’USTEC, Ramon Font, que així i tot titlla “d’insuficient” el gir d’Ensenyament, perquè encara hi ha mesures previstes dins els 211 milions que no es garantiran. Es tracta sobretot de permetre avançar les substitucions, també en el cas dels interins que es contracten al setembre, i que una vegada més entraran a treballar coincidint amb l’inici de les classes i no a principis de setembre. “Aquesta cobertura equival només a 4 milions”, es queixa Font.

La consellera, tanmateix, ha reiterat en les seves declaracions a TV3 que els diners per a millorar les substitucions “no hi són”. Ruiz tampoc no ha esclarit de quines conselleries es treuran els diners que serviran per complir amb els compromisos d’Ensenyament. “Hem extret recursos d’altres partides per prioritzar les polítiques socials”, ha expressat. I ha recordat, a més, que al setembre hi haurà nous mestres -uns 780- per fer front al creixement en nombre de l’alumnat, un increment del professorat que en aquest cas mai va perillar.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*