Ensenyament obre un espai ‘on line’ de debat amb tres propostes: menjadors, llengua i arquitectura escolar

Tal com va anunciar fa uns dies el conseller Bargalló, el Departament d’Ensenyament ha obert avui un espai web de participació on-line que "vol esdevenir un espai d’interlocució directa amb la comunitat educativa i la ciutadania". Aquesta web s’engega al voltant de tres qüestions: el servei de menjador escolar, el model lingüístic del sistema educatiu i com l’arquitectura pot ajudar a l’educació.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

El conseller Bargalló, en una recent visita a l’Escola Pere Virgili de Vilallonga del Camp | Foto: Ensenyament

L’objectiu d’aquesta iniciativa, diu el Departament en un comunicat, és enriquir el debat sobre les grans qüestions que Ensenyament té la voluntat de regular i/o desenvolupar en un futur. “Aquesta actuació respon a un exercici de transparència del Departament i alhora de participació per a la comunitat educativa i la ciutadania. Tot i que de moment començarà amb aquestes tres qüestions, més endavant s’hi aniran sumant les temàtiques que generin debat en l’àmbit educatiu”.

L’anunci es produeix després que la polseguera aixecada arran de la presentació del nou model lingüístic, però sobretot arran de les múltiples expressions de rebuig a l’avantprojecte de decret de menjadors escolars. Dilluns passat la FaPaC anunciava, també a través d’un comunicat, que la proposta del conseller (amb el qual s’havien reunit uns dies abans) de crear aquest espai de participació semblava més aviat un intent de “dividir la comunitat educativa i entregar el temps de migdia a grans empreses que tenen com a únic objectiu fer negoci amb l’educació i el menjar dels nostres fills i filles”. Bargalló contestava a través d’un tuit: “Proposeu-nos un sistema/procés/metodologia de participació/debat que us sembli útil i eficient”.

L’espai web que ha obert Ensenyament tindrà un format de fòrum a través del qual el Departament afirma que “podrà resoldre dubtes i recollir propostes i suggeriments de la comunitat educativa i de la resta de la ciutadania”. Per a poder participar-hi, l’usuari s’haurà d’identificar amb el nom i cognoms i facilitar un correu electrònic.


Aquests són els tres primers temes de debat, tal com els planteja el comunicat del Departament.

El servei de menjador escolar

És un recurs educatiu de primer ordre. Inclou l’àpat del migdia així com l’atenció als usuaris i les actuacions educatives en els períodes de temps lliure anterior i posterior al dinar. En aquest sentit, és un àmbit idoni per educar els infants en els hàbits saludables d’una dieta equilibrada, per fer-los adquirir rutines i hàbits d’higiene, i sobretot perquè guanyin en autonomia personal i perquè en millorin la socialització amb altres companys i companyes.

El Departament d’Ensenyament té la voluntat de millorar aquest servei, de reforçar-ne el caràcter educatiu i de garantir la participació de les famílies en les decisions que es prenguin sobre el servei de menjadors escolars.

El model lingüístic del sistema educatiu

El Departament d’Ensenyament ha presentat El model lingüístic del sistema educatiu a Catalunya. L’aprenentatge i l’ús de les llengües en un context educatiu multilingüe i multicultural, amb l’objectiu d’actualitzar el model actual partint dels canvis produïts en la composició lingüística de la nostra societat i l’impacte de la globalització, i de les recerques i propostes en el camp de l’aprenentatge, especialment de l’aprenentatge de les llengües.

A partir dels objectius lingüístics del sistema educatiu que s’estableixen en la normativa (que són garantir el ple domini de les llengües catalana, castellana i occitana a l’Aran en finalitzar l’ensenyament obligatori, i assegurar l’aprenentatge d’una o dues llengües estrangeres), aquest document té com a objectiu oferir, als centres educatius, criteris i orientacions per avançar cap a un model d’educació plurilingüe i intercultural. Un model que, en el nostre context, solidifica les estratègies metodològiques de la immersió lingüística alhora que avança cap a la implementació de l’ensenyament de les llengües des d’una perspectiva competencial i globalitzada, a través dels enfocaments metodològics més adequats (aprenentatge integrat de les llengües i d’aquestes amb els continguts).

Aquest model situa la llengua al centre del procés d’aprenentatge com a instrument d’accés a la informació i construcció de coneixement, amb l’objectiu que els alumnes desenvolupin una competència lingüística plurilingüe i intercultural sòlida, construïda a partir de l’aprenentatge de diferents llengües i de les cultures que porten associades. I consolida un únic model educatiu, amb la llengua catalana com a llengua vehicular de referència i de comunicació dins dels centres educatius i en la relació amb l’entorn, l’objectiu del qual és garantir la igualtat d’oportunitats a tots els alumnes i, per tant, la cohesió social.

Com l’arquitectura pot ajudar a l’educació

Les noves metodologies pedagògiques situen els alumnes al centre del procés d’aprenentatge, fet que genera noves maneres de treballar a l’aula i potencia un aprenentatge col·laboratiu de competències i habilitats.

Aquestes noves metodologies pedagògiques impliquen la concepció d’uns espais educatius versàtils i globals que considerin les aules, els espais relacionals i exteriors com a veritables espais d’aprenentatge més enllà de les seves funcions tradicionals de circulació i esbarjo.

El Departament d’Ensenyament ha iniciat la tasca de transformació dels programes constructius per a nous centres educatius amb la finalitat d’introduir-hi una mirada pedagògica. Aquesta mirada també s’ha de veure reflectida als centres on s’ha de fer obres d’ampliació i millora.

2 Comentaris on Ensenyament obre un espai ‘on line’ de debat amb tres propostes: menjadors, llengua i arquitectura escolar

  1. Associació Asperger-TEA del Camp de Tarragona // 14/11/2018 a les 15:58 // Respon

    Bona tarda, Aspercamp son una associació sense ànim de lucre creada per a promoure el bé de les persones amb TEA d’Alt Rendiment/Asperger. Respecte al servei del menjador escolar demanem que tingueu en conte que per l’alumne amb TEA l’hora del menjador és tant o més dur que la hora del pati. La majoria d’alumnes amb TEA tenen hipersensibilitat sensorial, hi ha una baixa comprensió en les nomes socials (tot i no haver-hi discapacitat intel.lectual), és un moment on hi ha molt soroll, amb àbits poc estructurats i vigilància insuficient (on es donen també moltes situacions de bulling). Hi ha molts professionals contractats al moment del menjador que desconeixen què significa el TEA lleu i tampoc saben com tractar-lo. La comunitat científica comença a valorar que 1 de cada 68 persones té TEA i amb aquest rati necessitem que ensenyament contempli un protocol adequat per a les persones amb diagnòstic TEA per a les hores de pati i menjador (i per suposat, també a les hores lectives).

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*