“Escabetxina” a les oposicions a professor de la Comunitat de Madrid: menys aprovats que places disponibles

En alguns tribunals de les oposicions el nombre d'aprovats ronda el 15%; algunes especialitats podrien deixar places sense cobrir si les reclamacions presentades no propsperen

Daniel Sánchez Caballero
 
 

Opositors realitzen una prova escrita ARXIU

“Escabetxina” en les oposicions a professor de la Comunitat de Madrid. Llevat que es produeixi un canvi de notes massiu d’última hora, les oposicions al cos de docents de Secundària es tancaran, almenys, amb places sense cobrir. I no serà per falta de candidats: més de 20.000 persones aspiraven a algun dels 1.774 llocs de docent que s’oferien.

En diversos dels tribunals de l’oposició, els aprovats no arriben al 15% dels presentats i en algunes especialitats, denuncien els opositors, el nombre d’aprovats és inferior al de places convocades. Els aspirants denuncien manca de temps per fer els exàmens i uns criteris de correcció desconeguts i, en qualsevol cas, ultraexigents, d’acord amb les notes. I tot això en la primera fase, ja que ni tan sols ha conclòs l’oposició.

La Comunitat de Madrid no ha respost a la petició d’informació realitzada per aquest diari. El vicepresident del Govern, Pedro Rollán, sí que ha respost sobre la qüestió aquest dimarts a la roda de premsa posterior al Consell de Govern. Rollán assegura que l’Executiu llançarà “una nova convocatòria si no es cobreixen totes les places” i justifica que “correspon al tribunal examinador, i no al Govern, la conformació dels exàmens”.

Els opositors es van a reunir per tractar d’acordar un pla d’acció conjunt: de moment volen que els exàmens i els barems de correcció, ara secrets, es facin públics. En funció de la resposta que rebin impugnaran la convocatòria, anuncien.

Els sindicats estudien també les seves opcions: UGT explica que, tot i que lleig i potser no molt ètic, és possible que no hi hagi res il·legal; CCOO anuncia que ja va recórrer la convocatòria al seu dia, però per altres qüestions: el concurs va ser publicat per fases, cosa que no garanteix la seva adequació a la normativa.

Amb tot, per a molts opositors la sorpresa és més gran quan es baixa al detall de les qualificacions obtingudes: tribunals on la meitat dels aspirants tenien un 1 o un 0. I no eren els típics que es presenten per presentar-se, asseguren. “Molts d’ells porten anys treballant”, assegura un dels examinats. “En el meu tribunal, 30 o 35 havíem estudiat moltíssim”, assegura una altra opositora. “Han suspès a veritables savis, experts en Freud que han tret un 1”, lamenten.

La queixa principal dels opositors ve pels barems de correcció utilitzats. “Vaig anar a la reclamació i em van dir que tenen criteris privats que no et poden explicar i no t’ensenyen l’examen”, s’estranyen. “No eren criteris ortogràfics ni de sintaxi, ja que com que tenim l’examen sabem que aquesta part està bé. Ens van arribar a dir que estàvem escrivint molt, però no sabem si això ens ha penalitzat perquè no ens diuen res”, es lamenta.

Des d’UGT, Jusdado explica que molts membres de tribunals els han explicat que s’han passat fins a 12 hores diàries corregint exàmens des del dia de la convocatòria. “Ens deien que no han tingut temps material i que no podien permetre que els passés el mateix en la segona fase”, explica.

Isabel Galvín, responsable regional de CC OO, afegeix que “ha estat un procés a cegues. Ja vam denunciar prèviament la manca de criteris d’avaluació prèvia. No saben el que busquen i és comú trobar-se amb proves pràctiques que no són de l’especialitat que s’impartiran [els aspirants]. Estem esperant les dades definitives, però són molt preocupants i indignants, la gent està destrossada “.

“El nostre problema no és que es cobreixin les places o no. Volem la nota que tenim, amb o sense plaça. No és el mateix haver aprovat que suspès, encara que després posin la nota de tall on vulguin. Ens han humiliat. Com em presento jo ara davant els meus alumnes? “, es pregunta una de les opositores.

Una situació semblant a la de Madrid s’ha donat a Múrcia  i Extremadura en les mateixes oposicions d’aquest any . També a Castella-la Manxa, denuncia UGT. Extremadura ha reaccionat demanant als tribunals que faci públics els exàmens , segons informa el diari Hoy.

Aquest article ha estat publicat primer a eldiario.es

1 Comment on “Escabetxina” a les oposicions a professor de la Comunitat de Madrid: menys aprovats que places disponibles

 1. Maria Ángeles // 15/09/2019 a les 11:31 // Respon

  Aquestes apreciacions com si fos una jutgessa, “En funció de la resposta que rebin impugnaran la convocatòria, anuncien.”
  Jo diria, també m’erigeixo en jutgessa que no poden. El termini expira passat un temps d’haver publicat la convocatòria. No és in secula seculorum, o quan a mi em vagi bé.

  Seguim amb dogmes de fé, en un sentit ==> M’ho crec tot.
  O bé, en un altre ==> No em crec res

  ” I no eren els típics que es presenten per presentar-se, asseguren. “Molts d’ells porten anys treballant”, assegura un dels examinats. “En el meu tribunal, 30 o 35 havíem estudiat moltíssim”, assegura una altra opositora. “Han suspès a veritables savis, experts en Freud que han tret un 1”, lamenten.

  El pactometre per veure l’estat dels possibles pactes, l’estudiometre, per mesurar el grau d’estudi que els opositors han estudiat un fotimer.

  L’experiència en segons quins casos pot afavorir als aspirants i en altres ser neutres o negatiu, perque hi ha molt patato i molta patata.

  Ens han humiliat. Si pel meu honor i dignitat… i que més, xato o xata? Ja des de fa anys, el nivell dels universitaris és vergonyós, però The Show Must Go On, hi ha interessos econòmics i polítics. Tenir Universitat fa que vingui gent de fora a viure, o si no hi viu, fa despesa en les botigues de la població.
  Això pot fer que s’instal·lin d’altres comerços, empreses, etc…
  A més a més, disposar d’instal·lacions públiques no finançades exclusivament amb recursos municipals.
  Crear llocs de treball.
  M’és igual que la Universitat sigui pública o privada pel que fa a l’activitat econòmica.

  Ep amb la data de la notícia: més d’un any abans que el que ha succeit a Cat.

  Preneu qualsevol de les marques de ponxe: un 501, un Osborne, un Soto, un Caballero. Calero per això de ben segur que en tíndreu.

  Com em presento jo ara davant els meus alumnes? Doncs no ets una “boques” i no els dius res. Tu a cobrar, deixa’t de canviar el món…la competitivitat és a mort.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*