Si véns a l’Escola d’Estiu, passa pel Quiosc

Al Quiosc hi trobaràs les novetats editorials, i els llibres de sempre, editats per Rosa Sensat.

Jordi Navarro
 
 
 

quiosc

El Quiosc de l’Escola de l’any passat

Un dels llocs d’obligada visita en cada edició de l’Escola d’Estiu és el Quiosc. Habitualment, és una sala àmplia, il·luminada i plena de llibres i revistes d’educació, dels llibres i les revistes d’educació que edita Rosa Sensat.

Per als mestres i professors que participen a l’escola és sempre una oportunitat passar un, dos o més cops pel Quiosc per resseguir i fullejar les novetats anuals publicades per l’associació, així com aprofitar el descompte del 30% que s’ofereix durant els dies de l’escola per comprar-ne molts exemplars.

Com cada any, l’Escola d’Estiu 2016 ve farcida de novetats, algunes de les quals fins i tot les podríem anomenar bestsellers si no fos que, malauradament, el món de l’educació no és propens ni als bestsellers ni a edicions gaire llargues.

Entre les novetats d’enguany trobarem  el llibre recentment publicat  La dansa a l’escola, el mestratge de Joan Serra, de Joan Figueres Bautista, un reconeixement i homenatge a la tasca duta a terme pel mestre, pedagog, ballarí i coreògraf català Joan Serra, mort l’any 2013. Aquest llibre, que fins ara ja s’ha presentat entre d’altres llocs a Sant Esteve de Palautordera, Barcelona, Cardedeu i  Sant Joan de les Abadesses,  descriu l’extraordinària personalitat de Serra, i ens mostra com s’apropava als alumnes, fossin grans o petits, per fer-los viure la vida des del moviment i la dansa.

Una altra de les novetats remarcables que es podrà trobar al Quiosc és Vint mestres i pedagogues catalanes del segle XX. Un segle de renovació pedagògica a Catalunya, que analitza l’evolució pedagògica a casa nostra, des de l’escola a la universitat, a través de la mirada, el pensament, l’obra i l’activitat educativa de vint dones que en moments diversos, i des de llocs i posicions personals i intel·lectuals diverses, han afrontat el repte de renovar l’escola i l’educació. La redacció de cada capítol és a càrrec de persones diferents, i la coordinació del volum ha estat a cura del mestre i pedagog Joan Soler Mata, doctor en pedagogia i actualment degà de la Facultat d’Educació, Traducció i Ciències Humanes de la Universitat de Vic.

Altres novetats  que s’han de tenir en compte són el darrer premi Marta Mata de Pedagogia, Què ens fa humans. Un programa alternatiu de ciències socials, del grup GRICCSO, on s’ofereix una programació per a l’ensenyament de les ciències socials, amb la voluntat de comprendre i interpretar els grans problemes de la humanitat;  Educació, resistència i esperança, una contribució a la memòria d’un dels grans pedagogs de la pedagogia catalana, el mestre catalanouruguaià Miquel Soler Roca, i Apunts d’un aprenent de mestre greument jubilat, un dietari que Jaume Cela va escriure durant un any a partir del primer dia de la seva jubilació, on el mestre observa el món que l’envolta amb sorpresa, i d’una manera especial el que afecta l’educació i el pas del temps, sense dogmatismes ni apriorismes.

Ah! I si ets fan de les matemàtiques i de la Maria Antònia Canals, sàpigues que s’ha editat el número 108 de la col·lecció Dossiers de Matemàtiques de la Maria Antònia Canals, amb el títol Mesures i geometria, que completa tota la sèrie dels dossiers.