L’Europol calcula que 10.000 menors refugiats han desaparegut després d’arribar a Europa

L'Oficina Europea de Policia (Europol) tem que "molts" d'aquests 10.000 menors als quals s'ha perdut el rastre estiguin en mans de traficants de persones. La policia troba llaços entre els traficants que traslladen refugiats a Europa i màfies dedicades a l'explotació sexual

Desalambre
 
 

Lamar en l'espai per a la infància d'UNICEF a Gevgelija Foto: UNICEF / Tomislav Georgiev

Lamar en l’espai per a la infància d’UNICEF a Gevgelija Foto: UNICEF / Tomislav Georgiev

Almenys 10.000 infants refugiats no acompanyats han desaparegut després d’arribar a Europa, segons ha alertat un responsable de l’Oficina Europea de Policia (Europol). L’organisme ha apuntat que creu que “molts” d’aquests menors han caigut en mans de xarxes organitzades de tràfic de persones, segons publica el diari The Guardian.

La xifra oferta per l’Europol és un primer intent de quantificar un preocupant moviment de la crisi humanitària de refugiats que ha arribat al vell continent: la pèrdua del rastre dels nens que arriben sense la supervisió d’un adult.

L’organització no governamental Save the Children estima que al voltant de 26.000 nens no acompanyats van entrar a Europa l’any passat. El cap de Personal de l’Europol, Brian Donald, ha afirmat a The Observer que uns 5.000 nens han desaparegut només a Itàlia, mentre que 1.000 més han estat donats per desapareguts a Suècia. La xifra total a la UE que estudia l’organisme policial, i adverteix que és “conservadora”, és de 10.000 nens.

“No tots ells estarien explotats criminalment; alguns podrien haver estat portats cap a membres de les seves famílies. Simplement no sabem on són, què estan fent o amb qui estan”, ha reconegut Brian Donald.

El responsable ha afirmat que Europol ha rebut proves que alguns nens refugiats no acompanyats han estat explotats sexualment a Europa. A Alemanya i Hongria, com a destí favorit dels refugiats i un important país de trànsit, un gran nombre de criminals han estat detinguts explotant els migrants, ha dit Donald.

L’oficina policial destaca també que han documentat enllaços entre els traficants que ajuden a arribar als refugiats a la UE i organitzacions dedicades a l’explotació sexual i l’esclavisme.

Diverses ONG, com Metges Sense Fronteres i Save the Children, han advertit al llarg d’aquests mesos de crisi humanitària a Europa que la manca de recursos en els campaments d’acollida (si és que n’hi ha) exposen als nens a patir malnutrició, abusos sexuals i a convertir-se en víctimes de tràfic.

Acnur i altres organitzacions humanitàries exigeixen vies legals per a l’arribada dels demandants d’asil i bones condicions d’acollida a Europa per evitar els riscos de tràfic dels refugiats amb organitzacions criminals.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*