La Fiscalia demana al jutge que immobilitzi l’autobús trànsfob d’HazteOir per “alterar la pau pública”

La secció especialitzada en delictes d'odi sol·licita com a mesura cautelar que s'impedeixi la circulació per "la creació de sentiment d'inseguretat i temor"

Sofía Pérez Mendoza - eldiario.es
 
 
 

Autobús d’Hazte Oir amb missatges contra els infants transexuals

La secció especialitzada en Delictes d’Odi i Discriminació de la Fiscalia Provincial de Madrid ha demanat al jutge com a mesura cautelar que immobilitzi i impedeixi la circulació de l’autobús tránsfobo d’HazteOir que difon el missatge “els nens tenen penis, les nenes tenen vulva, que no t’enganyin”.

El Ministeri Públic fonamenta la seva petició en el “risc de la perpetuació de la comissió del delicte així com de l’alteració de la pau pública i de creació d’un sentiment d’inseguretat o por entre les persones per raó de la seva identitat o orientació sexual, i concretament entre els menors que es puguin veure afectats”.

La Fiscalia obria només fa unes hores una investigació urgent sobre la qüestió i la passava a la seva secció especialitzada després de rebre una denúncia de la Delegació del Govern de Madrid, fonamentada en un informe de l’Advocacia de l’Estat, i una altra de l’Ajuntament, que va procedir dimarts a la nit a custodiar amb patrulles de la Policia Municipal el garatge on està el bus, tot impedint que tornés a circular.

Segons les previsions d’HazteOir, l’autobús havia de viatjar aquest dimecres a València i, tot seguit, a Barcelona (divendres) i l’Hospitalet i Sant Cugat (dissabte). Davant d’això, també la Generalitat va optar per dur el cas davant la Fiscalia de Delictes d’Odi, una oposició que ha comptart amb el suport dels consistoris, de la comunitat LGTBI catalana i d’amplis sectors de la comunitat educativa.

L’informe que va elaborar l’Advocacia de l’Estat a petició de la Delegació recull que els fets que es denuncien podrien ser constitutius dels delictes tipificats en l’article 510.1 a) i 510.2.A) del Codi Penal, referits a l’exercici dels drets fonamentals i de les llibertats públiques garantides per la Constitució. El seu contingut l’inclou la Delegació del Govern a Madrid en la seva denúncia davant el Ministeri Fiscal.

També l’Ajuntament de Madrid va decidir intervenir pels continguts trànsfobs de la publicitat, segons el criteri de la Unitat de Gestió de la Diversitat. A més, el consistori manté que l’autobús vulnera l’ordenança municipal sobre Publicitat Exterior, que només permet que vagi en els vehicles de l’EMT, motiu pel qual va prendre la mesura de no permetre la seva circulació.

El Consistori madrileny no descarta que l’organització ultracatòlica HazteOir tingui algun vehicle més de característiques similars disposat a circular. Segons confirmen fonts municipals, tota l’ordre de servei està alerta per si això passés. HazteOir ha dit aquest matí que l’autobús estaria a les dotze del matí a Cibeles i des d’allà marxaria a València, tal com estava previst.

Fonts municipals reconeixen que la Fiscalia pot instar la Policia Municipal a retirar el patrullatge policial que impedeix que es mogui l’autobús si “s’allarguen els terminis de les decisions judicials”.

La Comunitat de Madrid compta amb una norma autonòmica contra la LGTBfòbia que sanciona la realització d’actes “que impliquen aïllament, rebuig o menyspreu públic i notori de persones per causa de la seva orientació sexual i identitat o expressió de gènere”.

La llei, aprovada el 2016, preveu sancions per a aquest tipus de vulneracions que van des dels 3.001 als 20.000 euros, a més de la possibilitat de prohibir l’accés a ajudes públiques de la Comunitat de Madrid o contractar amb l’Administració.

Aquest és un article publicat a eldiario.es

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*