La Generalitat va transferir a la concertada 81 milions previstos per a les bressol públiques

El Govern ha admès que el 2012 i el 2014 va desviar el gruix de la partida de les llars d'infants a pagar les nòmines i serveis bàsics de la concertada.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

Ensenyament considerava prioritari el pagament de les nòmines de la concertada. / CARMEN SECANELLA

La Generalitat va transferir durant la crisi als centres concertats  81 milions d’euros que havien estat pressupostats per a cobrir el funcionament de les escoles bressol municipals. Així ho ha admès la conselleria d’Ensenyament –en aquella època dirigida per Irene Rigau– en la informació remesa l’octubre passat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), arran d’una denuncia interposada per diversos municipis per la retallada del finançament per part del llavors Govern de CiU a les llars d’infants, que es gestionen a nivell local.

El 2012 i el 2014 es van desviar, respectivament, 42,75 i 39 milions d’euros previstos per a les escoles bressol públiques a la partida destinada a pagar les nòmines dels centres educatius concertats, que corre a càrrec de la Generalitat. El document que certifica aquest moviment està signat per Maria Dolores Salgado, actual directora de Serveis d’Ensenyament, i ha estat difós per la federació d’AMPA catalanes FaPac, una de les entitats més bel·ligerants contra la retallada en l’educació 0-3.

Ensenyament ha justificat que en aquella situació de crisi va resultar prioritari el pagament del professorat de la concertada. “Es van haver de deixar de pagar subvencions per destinar-ho a les nòmines i serveis bàsics de la concertada, conceptes associats als ensenyaments universals”, puntualitzen fonts de l’Administració, que recorden que també l’Estat els va retirar una via de finançament “de 70 milions d’euros en concepte d’educació 0-6 anys”. “La prioritat era pagar als professors, això no es pot posar en dubte“, ha afegit la llavors consellera Rigau en una entrevista a Rac1

El finançament de les escoles bressol públiques a Catalunya s’aguantava abans de la crisi sobre tres potes: la Generalitat, els ajuntaments i les famílies aportaven cadascú aproximadament un terç del cost de la plaça. L’any 2010, el Govern hi dedicava 1.800 euros per alumne i any. Però amb les retallades es va acabar reduïnt aquesta aportació a tan sols 875 euros, que van haver de compensar ajuntaments i famílies. El 2015, la partida –ja rebaixada– per a bressol va desaparèixer definitivament dels comptes de la Generalitat i van passar a fer-se’n càrrec les diputacions, que en cursos anteriors ja havien arribat a acords amb el Govern per assumir part del seu cost.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*