La guerra del planeta dels simis

Ressonàncies bíbliques i tonalitats fosques com a les tragèdies de Skakespeare on els dolents tenen relat que explica perquè fan el que fan i els bons arriben a situar-se al límit de l’abisme

Jaume Cela
 
 

Charlton Heston va ser el primer heroi de la saga d’aquests films que enfronten simis i éssers humans. L’escena final de la primera pel·lícula pertany a la història del cine, és una imatge mítica. Curiosament, Heston també va donar vida a Moisès, l’heroi que salva el seu poble però que no pot gaudir de la terra promesa, es queda a les portes per culpa d’un Déu molt cruel fins i tot amb aquells que estima.

Dic això perquè La guerra del planeta dels simis, dirigida per Matt Reeves, té una base bíblica molt destacada i en aquest cas ens trobem amb el Moisès dels simis que es queda contemplant un paradís que només ha pogut endevinar breument però que sap que en gaudirà el seu fill i el seu poble.

Ressonàncies bíbliques i tonalitats fosques com a les tragèdies de Skakespeare on els dolents tenen relat que explica perquè fan el que fan i els bons arriben a situar-se al límit de l’abisme. Ressonàncies tràgiques perquè algun dolent es pot arribar a redimir i el malvat principal fa la competència al Brando d’Apocalypse Now. I moments que et fan pensar en les pel·lícules de camps de presoners on sota la terra dels barracons trobem l’esperança per sobreviure.

Ja ho veieu, la ciència ficció, quan és bona ho és molt i bona part de la saga dels simis que es van humanitzant mentre els éssers humans no semblen progressar gaire, té molt a dir, ens dóna molts elements per a la conversa, per al debat sobre límits i fronteres. Fins i tot hi ha algun personatge que ens fa pensar en el Gollum del Senyor dels Anells més pel seu caràcter còmic que pel problema que arrossega de ser dos en un. I per acabar dir que no sé si el president Trump s’ha alegrat gaire en veure que la naturalesa té bona cura d’enviar a pastar fang tots els murs que som capaços d’alçar per protegir-nos dels que no són com nosaltres.

Seguirà la saga? Ja ho veurem. Això d’una nena al bell  mig d’una colla de simis en  procés d’humanització –confiem que sàpiguen aturar-se a temps i facin realitat allò del cel nou en una terra nova- pot donar encara alguna sorpresa.