La inspecció de treball proposa sancionar amb 50.000 euros una escola de l’Opus per contractar només docents homes

L'informe constata que l'escola Viaró Global School de Sant Cugat del Vallès vulnera la llei orgànica d'igualtat efectiva d'homes i dones.

Pau Rodríguez
 
 
 

Entrada de l’escola Viaró Global School de Sant Cugat del Vallès / CGT ENSENYAMENT

No es poden contractar només professors homes. La inspecció de treball considera que l’escola Viaró Global School, de Sant Cugat del Vallès, vulnera la llei orgànica d’igualtat de gènere pel fet d’incorporar només docents homes en les etapes que van de Primària al Batxillerat. L’informe de la inspecció proposa una sanció de 50.000 euros per la política de contractació d’aquest centre educatiu de l’Opus que escolaritza únicament nens. La decisió final sobre la multa haurà de prendre-la la direcció general de la Inspecció de Treball després d’estimar el recurs presentat pel centre.

La intervenció dels inspectors de treball respon a una denúncia del sindicat CGT, que va detectar que a la web de l’escola explicitaven que els docents del Viaró “seran sempre homes, excepte en l’etapa d’Educació Infantil”, un escrit que després van eliminar. No obstant això, des d’aquest centre concertat –és a dir, subvencionat amb fons públics– no han negat aquesta política davant la inspecció.

L’informe de la inspecció, datat a 6 de setembre, proposa dues sancions, de 25.001 euros cadascuna, per vulnerar la llei d’igualtat de gènere pel fet de no contractar dones en la majoria d’etapes educatives i per no promocionar cap dona en els llocs directius de l’escola (com la direcció, la direcció d’estudis o la gerència). Es tractaria, doncs, de discriminació per raó de sexe en l’accés a l’ocupació i en la promoció. Les afectades per aquest segon motiu de discriminació serien “totes les professores de preescolar i infantil que no han pogut accedir a aquests càrrecs”.

Només mestres a Infantil “per motius de maternitat”

I és que a l’escola Viaró Global School sí que hi ha docents dones, però només per a l’etapa de preescolar, l’única en què l’escola barreja nenes i nens. Per argumentar per què en aquesta etapa sí que s’hi permet la docència a les dones, la inspecció recull, després de la seva entrevista al centre, que és “per motius de maternitat i la major proximitat dels nens a la mare en etapes primerenques durant l’etapa d’infantil”, segons recull l’informe de la inspecció.

El Viaró Global School és un centre educatiu que té concertades totes les seves etapes excepte el Batxillerat. Fundat el 1963, es tracta d’una de les escoles que té a Catalunya l’Opus Dei, que s’encarrega de l'”orientació cristiana” del centre. L’escola té vinculació amb una altra escola que segrega per raó de gènere i que escolaritza només nenes, el centre Canigó, en aquest cas situat a Barcelona.

Exigeixen la retirada del concert

Des de la CGT denuncien “la impunitat amb la qual treballen aquests centres, que no són sancionats per Ensenyament”, en paraules del secretari general d’educació d’aquest sindicat, Miquel González. Des d’aquesta organització demanen al departament d’Ensenyament, responsable d’atorgar els concerts educatius a les escoles de titularitat privada, que retirin els fons públics a aquest centre per vulnerar una llei com la d’igualtat de gènere.

CGT ha avançat a més que estiraran del fil per denunciar tots aquells centres que, com el Viaró Global School, contractin només homes o dones al·legant que aposten per l’anomenada educació diferenciada. Asseguren que de les altres escoles que separen per gènere -n’hi ha 16 a Catalunya, la majoria vinculades a l’Opus Dei- n’hi ha més que incorren en la mateixa infracció.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*