“És mentida que s’assenyalés cap alumne a l’Institut El Palau”

Centenars de docents se solidaritzen amb els professors processats de Sant Andreu de la Barca després que un article hagi publicat les seves fotos. Un professor surt en defensa dels seus companys i acusa de passivitat el departament a causa del 155.

Víctor Saura
 
 
 

El tuit d’Albert Rivera que ha indignat bona part de la comunitat educativa. En l’original les fotos no surten desenfocades.

El cas dels nou docents processats per incitació a l’odi d’un institut de Sant Andreu de la Barca ha aixecat en les darreres hores una onada de solidaritat i indignació a les xarxes. La raó fonamental ha estat la publicació, per part del diari El Mundo, d’un reportatge titulat “Los 9 maestros catalanes de la infamia”, amb la publicació de fotografies de diversos d’aquests docents extretes de les xarxes socials, i el fet que Albert Rivera es fes ressò d’aquest article en un tuit on acusa el Govern espanyol de “covardia” per no obrir un expedient als docents.

Un bon nombre de docents s’estan retratant a les xarxes amb l’etiqueta #9delpalau, i el lema “Jo també sóc docent d’El Palau”. S’han obert comptes a twitter (@9delpalau) i facebook (https://www.facebook.com/9delpalau), entitats com Rosa Sensat o els sindicats USTEC, CCOO, CGT i COS, personalitats com Rosa Cañadell, Pep Vilalta, Eduard Vallory, Laura Borràs o Neus Munté, però sobretot centenars de docents de tota arreu han expressat la seva solidaritat amb els professors “assenyalats”.

Un professor de ciències de l’Institut, Josep Lluís Alcázar, membre de la CGT, ha sortit en defensa dels seus companys a diversos mitjans de comunicació, i ha acusat el departament d’Ensenyament de no fer-ho a causa del 155. En una entrevista amb Jordi Basté (RAC1), Alcázar ha explicat que el departament “ens va demanar no contestar cap insult i esperar a que els esforços del diàleg fructifiquessin”, cosa que no ha succeït.

“És mentida que s’assenyalés cap alumne” després de l’1 d’octubre, ha dit Alcázar. “Poso la mà al foc pels nou mestres. Els conec de fa temps. Mai abans hem tingut cap cas i de cop i volta el 10% de la plantilla fa comentaris impropis cap als alumnes?”. En aquest institut de Sant Andreu de la Barca hi ha més d’un centenar de professors i un miler d’alumnes, alguns dels quals són fills de guàrdies civils perquè tenen una caserna molt a prop.

Porta d’accés a l’institut | Foto: VS

“És el fiscal qui ens està ficant la confrontació al centre”, explica Alcázar a El Diari de l’Educació. L’escrit d’acusació de la fiscalia dona prou pistes per saber exactament qui són els professors acusats (els identifica per nom de pila i especialitat) i els alumnes denunciants (els identifica per nom de pila i curs).  Això és el que ha permès a El Mundo assenyalar els professors i buscar les seves fotos a les xarxes socials. Això ha provocat que aquest matí apareguessin pintades amb els noms dels professors als murs exteriors de l’Institut, acompanyats de qualificatius com “ratas”, “nazis” o “separatistas”. Per demà hi ha una concentració convocada davant l’Ajuntament de Sant Andreu de la Barca.

Alcázar ha revelat també que el Consell Escolar ja va votar que les acusacions “eren infundades”. Al Consell Escolar, a banda de representants del claustre, també hi ha representats les associacions de pares i la regidoria d’educació de Sant Andreu de la Barca, que es dona la circumstància que té al davant una regidora de Ciutadans. En el seu moment, la regidoria va enviar una tècnica a la reunió on es van analitzar aquestes acusacions i es va determinar que no hi havia hagut cap agressió verbal.

La major part de les acusacions es relacionen amb el que va passar a l’institut el dia 2 d’octubre, quan els professors van concentrar-se durant 15 minuts a les portes de l’institut en senyal de protesta per la violència viscuda el dia anterior. Les agressions verbals o humiliacions als alumnes s’hauria produït abans o després d’aquesta concentració.

“Hi ha una part dels acusats que continuen a l’institut vivint una situació molt difícil. Tenim 4 o 5 professors de baixa per ansietat i que estan molt afectats. Un altre mestre està exercint en un altre centre”, ha afegit Alcázar.

La caserna de la Guàrdia Civil de Sant Andreu de la Barca, vista des de l’Institut | VS

 

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*