Josep Bargalló: “El caos d’Esfera ha estat in-jus-ti-fi-ca-ble”

El conseller d'Educació reconeix l'esforç que van fer els equips directius i els docents durant el procés d'avaluació i matriculacions d'abans de l'estiu. Un informe preliminar ha detectat tres errors tecnològics de tres proveïdors diferents en el programa Esfer@.

Redacció - El Diari de l'Educació
 
 
 

El conseller Bargalló, amb la secratària general Núria Cuenca, i el secretari de Polítiques Educatives, Carles Martínez | Foto: Educació

El tancament de curs 2018/19 es recordarà pel calvari que van viure molts docents a l’hora d’intentar introduir les dades d’avaluació dels seus alumnes al programa Esfer@, així com les explicacions que van haver de donar a les famílies sobre el perquè no els podien comunicar les notes dels seus fills malgrat que ja havia acabat el curs. La desesperació general la descrivia el portaveu de la USTEC, Ramon Font, en un article publicat a El Diari de l’Educació. El Departament fins i tot va haver d’emetre una nota de disculpa. I aquest matí el conseller Bargalló ho ha reiterat: “El caos d’Esfera ha estat in-jus-ti-fi-ca-ble [sic], i cal agrair l’esforç de tots els professors que van estar treballant a hores i dies intempestius per poder fer les avaluacions”.

El sistema donava errors i es penjava constantment, i, segons ha explicat Núria Cuenca, secretària general del Departament –que és qui va haver de lidiar directament amb la crisi–, no  es va poder arreglar de forma immediata perquè hauria posat en risc el procés d’avaluació i de matrícula, és a dir, que es podien haver perdut les dades que ja estaven entrades.  Al juny, l’empresa responsable del programa, Itteria, va dir en un comunicat que les “incidències” del rendiment de la plataforma obeïen a causes diverses, de les quals algunes estaven relacionades “amb la interacció amb altres aplicacions que complementen el procés d’avaluació”.

Un cop tancat aquest procés, ha dit Cuenca, el Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació (CTTI) de la Generalitat, que és la responsable de la contractació d’aquest programa, ha iniciat una investigació que ha determinat en un informe preliminar 3 errors de 3 proveïdors diferents, si bé s’està fent un informe forense més extens que acabarà de “determinar responsabilitats amb els proveïdors que no van complir els contractes”. Al Parlament hi ha compareixences demanades sobre aquest assumpte, i serà el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, qui donarà les explicacions.

“També farem canvis organitzatius internament per millorar la coordinació amb el CTTI i que el Departament tingui una presència més estratègica en el disseny d’aquestes eines informàtiques”, ha dit Cuenca. No sembla, però, que hi hagi cap intenció de canviar de proveïdor o de sistema. Al contrari, el conseller ha dit que tota aquesta anàlisi que s’està fent és per evitar que una situació així es torni a produir, però que el concepte d’informe forense no implica cap defunció.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*