Ensenyament suspèn l’ampliació de 540 dotacions de personal per atendre la diversitat a les escoles

El Govern argumenta que sense pressupostos no es poden garantir les noves partides destinades a la inclusió i les escoles d'alta complexitat. Els sindicats hi veuen una excusa.

Pau Rodríguez
 
 
 

Meritxell Ruiz en la seva presa de possesió / Foto: Sandra Lázaro

Meritxell Ruiz en la seva presa de possesió / Foto: Sandra Lázaro

Els reforços que esperava el sistema educatiu català de cara al setembre pengen d’un fil. El departament d’Ensenyament ha comunicat aquesta setmana als directors de centres que, a causa del bloqueig dels pressupostos previstos per al 2016, no podran comptar amb els 211 milions d’euros addicionals amb què s’havien compromès, i que equivalen a 540 noves dotacions de personal. 140 d’elles corresponen a professionals de suport a la inclusió d’alumnes amb discapacitat en escoles públiques i 400 per reforçar la feina dels centres d’entorns empobrits, les anomenades escoles d’alta complexitat.

La consellera ha explicat, en declaracions a TV3, que estan treballant amb el departament d’Economia per veure com es poden mantenir aquestes partides. Ruiz ha volgut deixar clar que no es tracta de noves retallades, sinó de partides addicionals que no es podran aplicar. En aquest sentit ha afegit que el que sí que està “garantit” és l’increment de mestres previst per fer front a l’augment d’alumnat al setembre.

Els directors van rebre la notícia en una reunió amb representants d’Ensenyament aquest dilluns, i alguns d’ells s’han sublevat contra la decisió i han convocat una concentració aquest dijous al Parlament de Catalunya. A les seves queixes s’hi han sumat els sindicats, que es mostren convençuts que el bloqueig d’uns nous pressupostos no pot ser una excusa per deixar de millorar el sistema educatiu català. A més, argumenten que les partides que tenen a veure amb el capítol de personal i amb els serveis bàsics es poden ampliar, amb el suport del Parlament, encara que no hi hagi nous comptes.

Sobre l’afirmació de Ruiz de que l’estancament pressupostari no afectarà a cap partida que ja estigui en marxa, els directors en discrepen, i asseguren que se’ls ha comunicat que sí que perdran alguns recursos de què ja havien començat a disposar en els últims mesos. Es tractaria de personal d’educació especial, com vetlladores o educadors per a Unitats de Suport a l’Educació Especial (USEE), que han vist incrementades en els últims mesos unes hores de feina que ara els serien reduïdes.

Des del sindicat USTEC-STEs consideren una excusa que Ensenyament atribueixi al bloqueig del projecte de pressupostos la reculada en les ampliacions promeses. “Menteixen”, ha assegurat el portaveu Ramon Font, convençut que hi pot haver marge per a les 540 dotacions de personal en uns comptes que, amb la pròrroga, estalviaran 800 milions d’euros en pagament d’interessos del deute. Per la seva banda, des de CCOO han valorat també que el “responsable” d’aquesta situació és el Govern. “L’aritmètica parlamentària no pot tenir l’educació com a hostatge”, han sentenciat en un comunicat.

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.


*